submenu

Hans Versmissen - Door het lint

Met “Door het lint” verenigt Hans Versmissen zijn passies voor de documentaire fotografie en de fiets. Als tiener kreeg hij de fotografie-microbe te pakken en spendeerde hij uren in de donkere kamer. Zijn studie aan de KASK te Gent beëindigde hij vroegtijdig om zich als assistent-fotograaf verder te bekwamen.

Na een tiental jaren in de fotografie zocht Hans de schoolbanken terug op om zich om te scholen tot ingenieur. Zijn loopbaan nam een bijzondere wending en Hans werkte o.a. voor internationale onderzoeksinstellingen zoals het CERN te Genève. Momenteel werkt Hans als onafhankelijk projectadviseur, een job die hij combineert met zijn eigen documentaire fotoprojecten en opdrachten voor de fiets- en outdoor-media.

“Door het lint” is een documentair fotoproject waarin Hans de essentie vat van bikepacking. Hij volgt randonneurs die voor dag en dauw vertrekken voor ritten van 400 kilometer en ’s middags Orval drinken in plaats van isotone drankjes. Hij spendeert uren op een berg in Andorra om mannen te fotograferen die van Biarritz naar Perpignan en terug racen. Of dichter bij huis, dames en heren die op zaterdagavond in Virton vertrekken voor een ritje door de nacht richting Oostende.

“Door het lint” gaat over fietsen als ontspanning en fietsen als ontsnapping, soms om te winnen maar meestal enkel om de ervaring en het glas bier. Hans is geboeid door de menselijke psyche en verstaat zelf als fietser wat het fietsen met zijn geportretteerden doet. Steeds meer mensen voelen zich aangetrokken tot bikepacking. Het is enerzijds een vlucht uit een gecontroleerde wereld, een verlangen naar vrijheid, avontuur en prestatie. Anderzijds is het een eenvoudige manier om zich goed te voelen, lichaam en geest te trainen en grenzen te verleggen. Bikepacking is even weg zijn, of even terug bij zichzelf zijn…

Als fotograaf staat Hans meestal aan de zijlijn. Toch werkt hij ook vaak vanuit de buik van het peloton, op zijn fiets met de camera in de aanslag. Zo komt hij letterlijk dichter bij zijn onderwerp, komt hij dieper in de actie en kan hij de sprekende details zoals een zweetdruppel vastleggen. Die opnames zijn complementair aan de beelden die hij maakt vanachter het denkbeeldige lint.

“Door het lint” is een ode aan de fiets. Geluk kan je niet kopen maar een fiets komt heel dicht in de buurt.

De tentoonstelling is open: 
maandag tot zaterdag: van 9 tot 20 uur
zondag: van 11 tot 15 uur

Niet geopend op feestdagen. 
Fotografiecircuit Vlaanderen

datum

praktische info

genre

expo

adres

De Zandloper - Wemmel