submenu

Paula Van den Heuvel - 03/12/2020

Biscuittaart met mokkaroom

Paula Van den Heuvel is een bekend gezicht in Wemmel. Vroeger was ze voorzitster van KAV (nu Femma). Vandaag is ze nog steeds voorzitster van Samana. Dat corona het haar voorlopig onmogelijk maakt om huisbezoeken te doen en mensen te zien, zit Paula dwars.

‘Voor mij is het een straf om thuis te moeten blijven en geen mensen te kunnen ontmoeten.’

Tijd dus voor opbeurend bakplezier. Daar kan Paula ons mee helpen, al aarzelt ze even. ‘Gaan de bakkers daar content mee zijn?’, vraagt ze bezorgd als we polsen of ze het recept van haar biscuittaart wil delen. Taarten bakken is voor Paula altijd een manier geweest om iemand te bedanken of een cadeautje te geven. Vroeger maakte ze taarten voor de vergaderingen van de KAV. Vandaag bakt ze er nog altijd voor de verjaardagen van haar kleinkinderen. Maar Paula is een bakkersdochter, dus respecteert ze ook het werk van de vakmensen die er hun brood mee verdienen.

Het was Paula’s grootvader Michel Van den Heuvel die lang geleden de bakkerszaak begon die lang in de Verhasseltstraat gevestigd was. Haar vader Jan nam de bakkerij van haar grootvader over. En nadat haar vader overleed als ze zes jaar was, zette de tweede echtgenoot van haar moeder na een tijdje de bakkerij voort. Tot uiteindelijk diens dochter, Paula’s halfzus Liliane, de bakkerij lange tijd overnam samen met haar man.

Bij de bakkerij van Van den Heuvel hoorde tot 1959 een kruidenierszaak. ‘Mijn ouders moesten hard werken: ’s nachts bakken en overdag verkopen. Maar ik had daar als kind geen last van. Heel het huis rook altijd lekker naar brood. Aan de repen chocolade die we in de winkel verkochten, heb ik wel een chocoladeverslaving overgehouden’, lacht Paula. ‘Tijdens de oorlog had ik bovendien het geluk dat ik de hele tijd wit brood kon blijven eten en niet van dat bruin plakkend brood.’ Heel veel soorten brood waren er destijds niet. Wel verkochten ze op zaterdag pistolets en een specialiteit van het huis was de kramiek (rozijnenbrood). ‘Daarvoor kwamen mensen speciaal van Laken en Brussel naar hier, net als voor onze bodding.’ Zelf heeft Paula nooit brood gebakken. ‘Wat ik wel lange tijd gedaan heb, was rondrijden met brood om het aan huis te verkopen.’

Taarten waren niet de specialiteit van de bakkerij, maar het recept van de biscuittaart heeft Paula wel van haar moeder geërfd. Volgens Paula is het recept niet moeilijk. Meestal versiert ze de taart met mokkaroom en fondanthagelslag, maar ook de versie met slagroom en aardbeien is een succes. ‘Voor de verjaardagen van de kleinkinderen gebruik ik mijn fantasie. Ik maakte al eens een taart in de vorm van een schildpad, een paardenkop en een tractor. De kinderen vinden het jammer als ze de taart moeten aansnijden.’

Ontdek het recept op www.dezandloper.be/ nl/recepten

Tekst: Michaël Bellon
Foto: © Tine De Wilde
Uit: zandloper december 2020