Gemeenschapskrant

Cedric Baelemans - Signalen van over de hele wereld

09/06/22

Wemmelaar Cedric Baelemans is radioamateur. Niet iemand die plaatjes draait voor het lokale radiostation. Wel iemand die radiogolven wereldwijd uitzendt en opvangt. Daarvoor trok hij recent zelfs naar Spitsbergen.

202206 GK - Cedric ©Tine De Wilde
©Tine De Wilde

Cedric Baelemans woont zestien jaar op de Keiberg in Wemmel, samen met zijn vrouw en twee dochters. Overdag werkt hij op de IT-afdeling van Proximus, en ook buiten zijn werkuren is hij met technologie, elektronica en communicatie bezig. Als radioamateur is hij voorzitter van de Radioclub Grimbergen, die elke zondag samenkomt op Sterrenwacht Mira. Thuis heeft hij een ruimte met een radiozender, een zogenaamde shack.

‘Het begon met mijn interesse voor elektronica. Toen ik tiener was, vees ik met een vriend van alles uit elkaar om te kijken hoe het in elkaar zat. In een boek uit de bibliotheek las ik iets over radioamateurisme. Je had daar toen een vergunning voor nodig en dat was als tiener niet haalbaar. Tot later tijdens een scoutskamp een radioamateur zijn tentje opsloeg op ons terrein. Op zijn jeep had die een uitschuifbare mast met een draadantenne. Ik was verkocht en heb door zelfstudie mijn vergunning behaald.’

Wat is radioamateurisme?

‘Het bestaat al sinds Marconi eind negentiende eeuw experimenteerde met radiogolven. Vandaag is communicatie via radiosignalen overal, al beseffen veel mensen niet dat hun gsm, hun babyfoon of de afstandsbediening van hun auto met radiosignalen werkt.’ ‘Een radiogolf is een elektromagnetische golf die ontstaat uit een continue wisselwerking tussen elektriciteit en magnetisme. Radioamateurs willen begrijpen hoe je op zo’n golf je stem kan laten meereizen, hoe het komt dat je met een walkietalkie maar vijfhonderd meter ver geraakt en wij met onze radiosignalen aan de andere kant van de wereld, of waarom een radiocontact op dit moment niet tot stand kan komen en deze nacht bijvoorbeeld wel. Dat heeft te maken met de elektronica waarmee je een radiogolf maakt, maar ook met de antennes waarmee je de golf bundelt, en met factoren zoals het ruimteweer en de zonneactiviteit die de verspreiding van radiogolven beïnvloeden.’

De romantiek van radiogolven

Naast die technische kant is er ook een romantische kant aan het uitsturen en ontvangen van radiogolven. ‘Op de club komen we vooral samen om ervaringen en tips uit te wisselen. De meesten hebben thuis hun radiostation met een antennemast in de tuin waarmee ze contact maken met andere radioamateurs. In het eerste weekend van september is er een internationale zenddag, met zowel een noodoefening als een wedstrijd. De noodoefening simuleert een situatie waarbij er geen elektriciteit, geen telefoonnetwerk en geen internet meer is, en je volledig stand alone radiocontact moet maken. Tijdens de wedstrijd maken de deelnemers zo veel mogelijk radiocontacten op 24 uur.’ Voor radioamateurs is het een uitdaging om tijdens hun carrière met zoveel mogelijk plaatsen ter wereld in contact te komen. ‘Radioamateurs hanteren een lijst van 340 landen en overzeese gebieden, gerangschikt volgens zeldzaamheid. Daarin staat een land als België dat je elke dag kan horen ergens onderaan, terwijl Noord-Korea helemaal bovenaan staat, met verder in de top vijftig vooral eilanden waar radioamateurs naartoe moeten gaan opdat andere radioamateurs er verbinding mee zouden kunnen leggen. Daarom gaan we elk jaar met de club op expeditie naar landen of eilanden als Liechtenstein, Albanië, Jersey, Guernsey, Isle of Man en de Faröereilanden. In april van dit jaar zijn we naar Spitsbergen getrokken, dat op plaats 200 staat.’

Primeur op Spitsbergen

De expeditie van veertien Belgische en één Nederlandse radioamateur naar Spitsbergen kreeg veel respons. ‘We konden daar terecht in een radioclub en hebben 24 uur per dag shiften gedraaid waardoor in totaal 33.000 internationale collega’s het signaal vanuit Spitsbergen hebben kunnen opvangen,’ vertelt Cedric. De Belgen waren ook goed voor een primeur. ‘We kregen de vraag om een signaal uit te zenden via de eerste geostationaire satelliet met een onderdeel voor radioamateurs die in 2018 gelanceerd werd door Qatar. Het was een unieke kans om daarmee vanuit Spitsbergen te experimenteren, al komt de satelliet er maar net boven de horizon en belemmeren bergen er het zicht naar het zuiden. Daarvoor hebben we met drie mensen op sneeuwscooters en onder gewapende begeleiding tegen ijsberen een extra expeditie opgezet om op Kapp Linné een station op te bouwen. Dat is ons gelukt en zo hebben we 1.300 radioverbindingen gerealiseerd via de satelliet, waaronder één van de verste ooit, omdat we de Zuidpoolbasis op 16.650 kilometer hebben bereikt.’

Zo heeft Cedric zelfs een gemoedelijk gesprekje kunnen voeren met een Duitser op de zuidpool, daar waar de radiocontacten met de vele amateurs zich tijdens zulke expedities vaak beperken tot het uitwisselen van elkaars call signs (een identificatiecode die dient als roepnaam). Verder gebeurt het dat radioamateurs ingeschakeld worden of de communicatie kunnen volgen tijdens rampen zoals orkaan Katrina of de oorlog in Oekraïne. Als het dus ooit zover komt dat het internet en alle telefooncommunicatie platligt, dan kunnen we altijd nog bij Cedric terecht.

www.radioclubgrimbergen.be

Tekst: Michaël Bellon
Foto: © Tine De Wilde
zandloperkrant juni 2022

 

Meer nieuws

 • Uit het centrum
  Vacature

  Vacature theatertechnieker

  14/09/22

  Wij zijn op zoek naar een theatertechnieker voor GC de Zandloper in Wemmel en de centra van vzw 'de Rand'. Interesse? Laat het ons weten!

 • Uit het centrum
  zl_kookclub wemmel nieuwe leden

  Kookclub Wemmel zoekt kookmaten

  12/09/22

  Wist je dat er iedere maand in Wemmel een aantal mannen lustig staan te koken in de leskeuken van de Zandloper?
  Ben jij zo'n man die dat ook wel ziet zitten? Aarzel dan niet want de Kookclub Wemmel zoekt leden om maandelijks op de 1ste maandag te komen koken.

 • Gemeenschapskrant
  Gemeentehuis Wemmel

  Gemeentehuis wordt uitgebreid

  06/09/22

  Het gemeentehuis, aan de Folletlaan, wordt grondig gerenoveerd en uitgebreid. Daarvoor keurde de gemeenteraad een overeenkomst goed met de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant (ERF), die een belangrijke voortrekkersrol speelt bij het veiligstellen van onroerend erfgoed. ERF krijgt vijf jaar het beheer van het kasteel in handen en zal in samenspraak met het gemeentebestuur een architectenbureau aanstellen om de plannen te realiseren.