Gemeenschapskrant

Ge zijt van Wemmel als ge op Facebook zit

04/11/24

Behalve in het echt, bestaat Wemmel ook virtueel. Met foto’s van hoe het vroeger was, berichten over loslopende honden, aanbevelenswaardige horecazaken of tweedehands babyspullen wedijveren lokale Facebookgroepen om de aandacht van de Wemmelaar. Wij doken onder in de (Zucker)berg aan posts en commentaren.

De Wemmelse oergroep op Facebook, die ook nog altijd het belangrijkste platform is waarop Wemmelaars elkaar virtueel ontmoeten om ‘hun gedacht’ te zeggen?

Dat is Tu Es Un Vrai Wemmelois Si Tu As Connu/ Ge Zijt Van Wemmel, Als... Facebookgroepen in andere gemeenten gebruiken soms een gelijkaardige benaming, maar het gaat wel degelijk om een privé-initiatief, met 8.900 volgers. Het is een besloten groep waartoe de beheerder je toegang moet geven, al is dat eerder een formaliteit die de beheerder toelaat om enig toezicht te hebben op het deelnemersveld.

Thermometer

Niet dat het er vervolgens altijd even kalm aan toe gaat op dit forum: het is een groep waarin veel mensen hun ongenoegen uiten over dingen die misgaan in de gemeente. En dan gaat het niet alleen over loslopende of blaffende honden en hondendrollen. Een post over sluikstorten haalt makkelijk 95 opmerkingen, en levert Wemmel koosnaampjes als ‘de vuilbak van Vlaams-Brabant’ op. Een klassieker sinds de invoering van het mobiliteitsplan is de overtuiging dat het een paar betonnen blokken zijn die in de gemeente tot lange files en enorme omwegen leiden. Vandalisme en diefstal zou dan weer meestal te wijten zijn aan het gebrek aan straatverlichting ’s nachts, ook al tonen officiële cijfers het tegendeel. Als nieuwsbron zouden we deze groep dan ook niet gebruiken. Eerder als thermometer voor wat er leeft bij een aantal mensen.

Daardoor dreig je wel eens slechtgezind te worden van dit forum, en dat is jammer omdat er ook fijne dingen voorbijkomen. Talloze verdwenen huisdieren en gevonden bankkaarten vonden de afgelopen jaren hun baasje terug dankzij Tu Es Un Vrai Wemmelois … Bewoners kunnen er ook zoeken naar tandartsen, oogartsen, dermatologen en huisartsen die nog nieuwe patiënten aannemen. Vertier is er bijvoorbeeld door de saga van de sekspop die onlangs onthoofd in de berm werd gedumpt en tientallen spitsvondige opmerkingen uitlokte. Maar evengoed door een loslopende kip in de Isidoor Meyskensstraat die maar drie mensen iets kan schelen. En echt waar: je hebt ook mensen die dankbaar zijn voor dingen die goed gaan in de Wemmelse samenleving, of al eens een foto van een mooie zonsondergang posten. Dat laatste is misschien wel wat je het meeste mist in het virtuele Wemmel: mensen die mooie foto’s of anekdotes posten, gewoon omdat dat ook kan.

Geen klein dorp

Kopen, verkopen en weggeven kan ook op Tu Es Un Vrai Wemmelois … Maar de beheerder richtte in 2016 met Wemmel Du Bouche à Oreille al een andere groep op voor deze meer commerciële advertenties en zoekertjes. Deze openbare groep heeft maar liefst 19.000 leden die iets in de aanbieding hebben, iets gevonden hebben op straat, een job zoeken, hun dak moeten laten repareren, een carwash runnen of hun realisaties in de tuinaanleg willen laten zien. Deze groep doet zijn werk met beperkte interacties die tot transacties lijken te leiden.

Oprichter en beheerder van zowel Tu Es Un Vrai Wemmelois … als Wemmel du Bouche à Oreille is Emilie Stasse. Ze creëerde de eerstgenoemde groep al meer dan tien jaar geleden om meer verbondenheid creëren. Hoewel ze een paar jaar geleden verhuisd is, komt ze nog bijna dagelijks in Wemmel, en haar familie woont hier al vele generaties. Haar ouders hebben haar niet tweetalig opgevoed, maar ze beschouwt Tu Es ondanks het grote overwicht aan Franstalige bijdragen als een tweetalige groep. ‘Aanvankelijk was het mijn bedoeling om herinneringen aan de gemeente te delen’, vertelt Stasse. ‘Mijn moeder had vroeger een winkel van chocolatier Godiva op het Lt. Graffplein, en vroeger kende iedereen elkaar. Maar vandaag is Wemmel al lang geen klein dorp meer.’

Toch wijst Stasse graag op de mooie dingen die haar groep al heeft voortgebracht. ‘Heel veel mensen en dieren zijn er al door geholpen. Er zijn mensen die negatief zijn, maar er zijn er ook die voor humor zorgen. En ik vind dat iedereen het recht heeft om zijn mening uit te spreken, zolang het niet beledigend wordt.’ Toezicht houden op de groepen lukt Stasse wel, maar permanent modereren is bijna onmogelijk. ‘In het begin deed ik alles nog alleen, ondertussen zijn er al meerdere mensen geweest die me helpen bij het modereren, maar alles permanent screenen gaat niet. Toch weren we bijdragen en deelnemers als er sprake is van beledigingen of oplichting. Zelf ben ik ook al bedreigd geweest. Er zijn mensen die mij graag hebben, maar er zijn er dus ook die niet van me niet houden, en achter de computer voelen veel mensen zich sterk.’

Nostalgie

Een groep die milder stemt: In en rond Wemmel vroeger, de jaren 1945-2000 Een nostalgische Facebookgroep met 2.700 leden die hier oude Wemmelse foto’s, knipsels, postkaarten en verhalen kunnen posten. Veel bijdragen gaan over klassiekers zoals Expo 58, de Wemmelse tram of Johan Verminnen die in zijn Wemmelse gloriejaren blijkbaar ook een goede Sinterklaas kon belichamen in de Wemmelse scholen. Een portret van oud-scheidsrechter en burgemeester Marcel Van Langenhove haalde op zijn 80e verjaardag nog meer dan 200 likes. In en rond Wemmel vroeger is op zijn best als mensen op foto’s reageren.

Omdat ze die carnavalsfuif in 1978 in de Zandloper nog hebben meegemaakt, omdat ze ooit zijn geboren (en waarschijnlijk ook verwekt) op de tweede verdieping boven het café naast het frietkot van Jeanne van Rozekransje of omdat ze nog iets kunnen toevoegen aan een foto van oud-politiecommissaris Frans Arias of aan beelden uit het VRT-archief waarin Wemmelse schoolmeesters prakkiseren over de vulpen en de balpen.

Toch zouden wat meer mensen in hun archief, schoendoos of familiealbum mogen duiken. Dat vindt ook oprichter en beheerder Jeanine Van Campenhout. ‘Toen ik op pensioen ging, moest ik van mijn kinderen op de computer leren werken. Toen ik daarna op de rommelmarkt een boek met oude foto’s van

Wemmel vond, ben ik met de groep begonnen. Ik mag ook nog regelmatig wat gaan ‘krabben’ in het archief van de bibliotheek, maar het is natuurlijk de bedoeling dat andere mensen ook af en toe wat foto’s plaatsen. Op zich is het niet zo veel werk om de groep te beheren, maar als ik het zelf niet af en toe terug in gang steek, kan het er soms stilletjes worden’, zegt Jeanine, die overigens al op haar 25e van Wemmel naar Aalst verhuisde. Ook al beheert ze daar een Aalsterse Facebookgroep met 14.000 leden, Wemmel zal altijd een plaats hebben in haar hart, en in haar fardes met oude knipsels.

Tweedehands

Welke hoofdstukken van Facebook gaan nog over Wemmel? Het moet gezegd dat de tweetalige groep van de gemeente zelf, met de toepasselijke naam Wemmel, behoorlijk informatief en actief is. Om de zoveel dagen lezen de 2.400 volgers er berichten over infosessies omtrent energie, erfenissen, burenbemiddeling of groepsaankopen. Ook openbare onderzoeken, openbare werken, acties van de gemeentediensten of evenementen worden er aangekondigd – zonder dat dat aanleiding geeft tot veel reacties of debat.

Wemmel Positi(e)f – 1.200 leden en gemiddeld 8 berichten per maand – is dan weer een initiatief van de Lijst Burgemeester Wemmel om vooral positieve berichten over Wemmel de wereld in te sturen, terwijl Wemmel Solidair/e in de coronaperiode werd opgericht om sociale initiatieven te steunen. We ❤ Wemmel met 2.400 leden wordt beheerd door iemand die ook politiek actief is. Wemmel-Relegem: Local News gaat lokaler dan lokaal met het nieuws uit Relegem, maar kan wel bogen op 3.900 leden.

En dan zijn er nog de groepen die gericht zijn op het verkopen of weggeven van spullen. Wemmel verkoopt bestaat al 7 jaar en haalt nog altijd 67 posts per maand, met als bijkomend doel onze afvalberg te verkleinen door kinderfietsen, meubels en al wat je kan bedenken een tweede leven te geven. Zit je zelf met overbodige spullen? Dan kan je ook terecht bij Je donne/je vends à Wemmel et environs, A Donner à Wemmel/Te geef in Wemmel, of Bric à Broc de Wemmel et environs.

Tekst: Michaël Bellon
Foto: © Filip Claessens
Uit: zandloper december 2024

Meer nieuws

  • Wemmel internationaal: Dagmar Brozova

    10/12/24

    In de late jaren 70 ontmoette de Tsjechische Dagmar Brozova de Belgische Ludo, die met de jeugdbeweging Praag bezocht. Het jonge koppel hield contact via brieven. ‘Tot Ludo na 1 jaar corresponderen zei: ‘Laten we gaan trouwen.’ En zo kwam ik naar België.’

  • Blokplek

    04/12/24

    Tijdens de examenperiode kunnen studenten in de Zandloper komen blokken. Vanaf maandag 6 januari 2025 zijn ze welkom op de Blokplek!

  • De Warmste Kerstkaart

    28/11/24

    GC de Zandloper verkoopt van 2 t.e.m. 18 december zelfontworpen kerstkaarten voor de Warmste Week met als thema ‘eenzaamheid’.

    Deze actie wordt extra in de kijker gezet tijdens de kerstmarkt van Wemmel op vrijdag 13 december.