Gemeenschapskrant

Het succesrecept achter de Relegemse Dorpsfeesten

04/10/22

Van de succesvolle Dorpsfeesten tot de verkoop van 600 kilo pannenkoeken. Hoe is het mogelijk dat een relatief kleine deelgemeente als Relegem zo massaal kan feesten? Het geheim is een goede organisatie, enthousiaste vrijwilligers en een voorzitter die van aanpakken weet, zoals Luc Van de Gucht, en diens vrouw Annie Lenaerts.

GK Luc Van de Gucht
©Tine De Wilde

Even terug naar het zonovergoten derde weekend van juni. De Relegemse Dorpsfeesten lokten toen vier dagen lang honderden mensen naar de feesttent aan café en feestzaal De Groenvink. Tijdens de topavond op zaterdag, toen Gunther Neefs, Belle Perez en 2 Fabiola optraden, zetten zeshonderd mensen de feesttent op hun kop. Niet alleen mensen uit Relegem, maar uit alle omliggende gemeenten. De coronajaren werden in die vier dagen in één keer weggespoeld.

Voor de sleutel tot het succes van de Dorpsfeesten, maar ook van de inmiddels befaamde pannenkoekenslag voor het goede doel in het voorjaar, moeten we bij Luc Van de Gucht zijn, de voorzitter van de Relegemse Dorpsfeesten. Luc is afkomstig uit Walfergem in Asse, en woonde met zijn vrouw Annie in Kobbegem tot ze in 2011 naar de Dorpsstraat in Relegem verhuisden.

Ze raakten al snel ingeburgerd in het kleine Relegem. ‘We zijn destijds verhuisd in de week voor de Dorpsfeesten,’ legt Luc uit. ‘Het was toen geen goed weer, maar we zijn dat weekend toch even gaan kijken. Er stonden maar een paar chalets van de gemeente en een toog buiten, maar we zijn toen wel goed onthaald als nieuwe bewoners. In het najaar werd onze zoon Bjorn gevraagd om mee in het bestuur te zitten, omdat hij actief was in het jeugdhuis van Kobbegem en ook deejayt (als DJ Soundmixer). Het volgende jaar zorgde ik voor de veiligheidscoördinatie van de Dorpsfeesten, op het daaropvolgende ‘Helpersfeest’ vroegen ze me al als voorzitter.’

Sam Gooris tevreden

Samen met Annie, de zeven bestuursleden en de vele vrijwilligers bouwde Luc het enorme succes van de laatste jaren beetje bij beetje op. ‘Eerst hebben we de sponsoring aangepakt,’ zegt Luc, en hij haalt het 84 bladzijden tellende programmaboekje erbij, dat op 1600 exemplaren in de wijde omgeving wordt verspreid. Het aantal advertenties is niet te tellen, met sponsors van Ninove tot Kortrijk. ‘Op die manier komt er geld binnen om de artiesten en muziekgroepen te betalen. En als er sponsors komen, dan moet er ook een VIP-tent zijn. Daarover heeft Annie de leiding. De tent zat ook dit jaar weer afgeladen vol, dankzij de 80 sponsorende firma’s die voor de VIP-behandeling kozen.’

Het gevarieerde vierdaagse programma biedt voor elk wat wils. Een greep uit de jaarlijkse festiviteiten: een loopwedstrijd, een dansavond, meetschieten, een wandelzoektocht, een ontbijt, de eucharistieviering, het grote tractortreffen, een barbecue, de familienamiddag en de wielertijdrit. ‘Maandag was nu al voor de tweede keer voorbehouden voor het seniorenfeest, waarop nog eens 170 mensen afkwamen voor taart, koffie en een show van het duo De Amigo’s van Patrick van frituur Ons Vervolg. Meer hebben de mensen niet nodig om zich te amuseren,’ aldus Annie.

En ook de artiesten, nochtans grote namen, komen graag naar Relegem omdat ze er goed verzorgd worden. Luc: ‘Een paar jaar geleden hadden we Sam Gooris te gast. Die moest daarna ook optreden in de omgeving van Vilvoorde. Daar kreeg hij op een zoldertje een paar sandwiches toegestopt. Dan beviel de ontvangst in Relegem hem een stuk beter. Paul Severs en Sergio zijn hier vroeger zelfs blijven hangen na hun optreden. Laura Lynn nodigt ons jaarlijks gratis uit op haar fandag, sinds we haar na haar optreden bij ons een verloren voorwerp terugbezorgden.’

Een aanhangwagen pannenkoeken

Tegenover het succes staat wel heel wat werk. Luc: ‘De voorbereiding neemt een groot deel van het jaar in beslag. In juni zijn we twee weken lang met niets anders bezig, en tijdens de Dorpsfeesten zelf slapen we weinig. Na het feest op zaterdagavond, dat tot in de vroege uurtjes duurt, moet je zondagochtend om 7 uur alweer op voor het ontbijt en de barbecue.’

En dan te zeggen dat Luc en Annie ook nog meewerken aan de Kerstmarkt in Relegem, en met de Dorpsfeesten ook mee instaan voor de jaarlijkse pannenkoekenverkoop in het voorjaar, waarmee elk jaar een goed doel wordt gesteund. Zo ging er dit jaar 500 euro naar Villa Samson, gelegen naast het UZ Brussel, waar patiënten kunnen genieten van enkele momenten met hun trouwe huisdieren. Ook voor Ziekenzorg Relegem leverde de pannenkoekenverkoop 500 euro op. De inwoners van Relegem en omgeving kunnen de pannenkoeken blijkbaar wel smaken: ‘Dit jaar werden 600 kilo pannenkoeken verkocht. Dus geen 600 pannenkoeken, maar 600 kilogram: een aanhangwagen vol’, zegt Luc.

Het hoeft niet gezegd dat de Relegemse Dorpsfeesten op een dynamisch bestuur kan rekenen, maar ook een ploeg van vrijwilligers, die tot 80 mensen telt. Luc: ‘Om een voorbeeld te geven: er zijn mensen die op de Dorpsfeesten blijven slapen om het materiaal te bewaken. Vijf mensen zijn voortdurend op de baan om materiaal te vervoeren.’ In tegenstelling tot vroeger zitten de Relegemse verenigingen zoals het jeugdhuis, de voetbalclub, de Landelijke Gilde, en de KVLV (nu Ferm) niet meer in het bestuur, maar hun leden helpen nog wel. Wat is het geheim? ‘Mensen aanspreken,’ zegt Luc. ‘We laten ons overal zien. Mensen vertellen ons dan hoe bijzonder de Dorpsfeesten voor hen zijn en bieden spontaan hulp. Maar het is ook belangrijk deze mensen nadien te bedanken met het Helpersfeest. Dat moet geen groot diner zijn, gewoon een gezellig samenzijn met wat hapjes en een pint om alles eens te bespreken.’

Zet alvast de volgende editie van de Relegemse Dorpsfeesten, van 16 tot 19 juni, in je agenda.

Website Relegemse dorpsfeesten.

Tekst: Michaël Bellon
Foto: © Tine De Wilde
Uit: zandloper oktober 2022

Meer nieuws

 • Laura Tesoro

  Tien jaar Laura Tesoro

  31/05/24

  Laura Tesoro staat tien jaar op de planken, en dat viert ze met een zomertour door Vlaanderen. Op vrijdag 7 juni houdt ze halt in de Zandloper. Verwacht een dynamische en energieke show. ‘Aan iedereen die komt kijken: vergeet niet om je dansschoenen aan te trekken! Je zal ze nodig hebben’, lacht ze.

 • Wat is er van de sport? Petanqueclub Wemmel

  27/05/24

  Velen associëren petanque met de geur van pastis op een zomers pleintje in Frankrijk. Maar de meer dan 270 competitiespelers en recreanten van PC Wemmel mikken het hele jaar door op de cochonnet.

 • De Platenkast: Erik Scheerlinck

  27/05/24

  Wemmelaar Erik ‘Enzo’ Scheerlinck is een muziekdier: hij kan geen dag zonder muziek en staat al jaren op de lokale podia. Onder meer als gitarist bij het Sibeljazz Combo en de Wemmelse coverband Scooby Snacks.