Gemeenschapskrant

Viva de vrienden van De Romeo’s

01/09/22

Volgend jaar vieren ze zelf hun twintigste verjaardag, maar eerst blazen ze in de Zandloper de vijftig kaarsjes van de Nederlandse Culturele Raad van Wemmel (NCRW) uit: een gesprek met De Romeo’s, die hun publiek altijd een ‘100 procent feestgarantie’ bieden.

GK De Romeo's
© Tine De Wilde

Het was in 2003 dat De Romeo’s Vlaanderen begonnen te veroveren. Davy Gilles en Chris Van Tongelen zaten samen in de musical Romeo & Julia, en overtuigden acteur Gunther Levi om een feestband op te zetten. Sindsdien pakken de drie, keurig uitgedost in maatpakken, podia en feestzalen in met talloze hits en medleys. De mix van eigen nummers en covers heeft als gemeenschappelijk kenmerk dat de handjes van het publiek vanaf minuut één in de lucht gaan. Dat zal straks in Wemmel niet anders zijn, beloven De Romeo’s plechtig.

We spreken Davy, Chris en Gunther terwijl ze op hun triomftochten door Vlaanderen halt hebben gehouden in Middelkerke voor Het Schlagerfestival. Het zijn geen collega’s die samen een podium delen, maar boezemvrienden die voortdurend grappen en grollen met elkaar.

Het is volop zomer. Ook voor jullie is dat waarschijnlijk het feestseizoen bij uitstek.

Davy Gilles: Absoluut, de zomer is altijd genieten. Dan spelen we het meest, en door de zon zie je dat de mensen nog blijer zijn dan anders. Hier op het Schlagerfestival kunnen we ook verbroederen met de collega’s backstage. Samen iets drinken, heel gezellig. Christoff is zich hier juist aan het omkleden trouwens. Hij staat in zijn onderbroek. (lacht)

Merk je dat na corona de knaldrang terug is?

Chris Van Tongelen: Het zal wel zijn. Je voelt dat aan de mensen. Ze wìllen en ze zùllen. Het is echt gek. Overal waar we spelen, gaat het dak eraf.

Gunther Levi: De twee coronajaren waren natuurlijk heel rustig voor ons, zoals voor al onze collega’s.

Maar sinds dit voorjaar is de sector echt opnieuw opgestart. En dus kunnen jullie zich moeiteloos aan de belofte van ‘100 procent feestgarantie’ houden?

Chris: Absoluut! De mensen komen effectief naar De Romeo’s met de ingesteldheid om te feesten. Er is al genoeg miserie op de wereld, bij ons kunnen ze de knop omdraaien.

Gunther: Het dak moet er niet bij elk nummer af, maar alles wat we brengen moet feelgood zijn. De ene keer zingen ze mee, de andere keer dansen ze mee. Er zijn nummers die we natuurlijk moeten spelen, dat is bij elke artiest zo. Ik kan me moeilijk voorstellen dat we een optreden doen zonder dat we Viva De Romeo’s spelen. En natuurlijk mag de meest recente single nooit ontbreken, zoals nu Echte vrienden. En dan zijn er ook de medleys. Er is er één bij die al bijna twintig jaar meegaat.

Jullie hebben dus wat in te halen. Soms spelen jullie meermaals op dezelfde dag, in diverse uithoeken van het land.

Chris: Vorige zondag speelden we vijf keer op één dag. Bij thuiskomst hadden we 700 kilometer op de teller. Straks, na ons optreden in Middelkerke moeten we nog helemaal naar Dessel – nog eens een ‘binnenvlucht’ van 190 kilometer.

Hoe regelen jullie dat?

Davy: Soms gaat er een technicus met ons mee, die ons ook chauffeert. Maar meestal hebben we een dubbele ploeg met een tweede of zelfs derde technicus klaarstaan op de nieuwe locatie, nog voor wij aankomen. Chris regelt de boekingen ook zo dat het allemaal haalbaar blijft. Meestal rijden we ’s avonds en in het weekend, wanneer het wat rustiger is op de baan.

Kunnen jullie elkaar nog uitstaan als je zolang samen onderweg bent?

Gunther: Nee, totaal niet. (lacht) Natuurlijk wel! Als je elkaar niet kan uitstaan, dan hou je dat echt geen twintig jaar vol, geloof mij. Dus wij zijn echte vrienden. Al die jaren op de planken scheppen een band.

Hebben jullie ook rituelen voor de optredens?

Gunther: Chris begint hier nu heel rare bewegingen te doen, maar het komt erop neer dat wij elkaar voor elk optreden een handshake geven. Dat vinden we belangrijk.

Davy: En de stem soigneren, door wat oefeningen doen. Ik vind het toch belangrijk mijn stem een beetje op te warmen en in te zingen.

Heeft iemand van jullie toevallig iets met Wemmel?

Chris: Ik ben van Londerzeel, dus ik ken Wemmel wel een beetje. Ik ben er zelfs naar school geweest, naar de kokschool op Campus Wemmel.

Heeft dat nog vruchten afgeworpen in de keuken?

Chris: Nul, niks (lacht). Gunther is degene die het best kan koken. Hij maakt de beste spaghettisaus die ik ken. Wat deed je daar nu weeral in?

Gunther: Vooral geen groenten. Ik heb al eens geweten dat iemand erwten deed in zijn bolognaisesaus. Doodzonde!

Jullie komen naar Wemmel voor de 50e verjaardag van de NCRW. Hoe zit het met het verenigingsleven in Vlaanderen?

Davy: Het is net dankzij dat verenigingsleven dat onze agenda zo goed gevuld zit. Dus wij zijn heel dankbaar dat er in heel veel gemeenten nog altijd een pak verenigingen zijn die evenementen organiseren. Daar komt een hoop werk bij kijken van heel veel vrijwilligers, en van mensen die hun nek uitsteken om alles op poten te zetten. Zonder hen, geen optredens van De Romeo’s.

Slagen jullie erin om een nieuw publiek aan te spreken?

Gunther: Dit jaar stonden we voor de tweede keer op Tomorrowland, en we doen ook veel studentenfuiven. Op zo’n plekken zie je natuurlijk een heel ander publiek. Wat me opvalt, is dat die gasten ons repertoire verdomd goed kennen. De kinderen van de mensen die twintig jaar geleden vooraan aan het podium stonden, hebben nu die plek ingenomen.

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

Davy: We gaan die 20e verjaardag volgend jaar natuurlijk vieren. Wat we gaan doen, weten we nog niet precies, maar we zullen jullie er snel van op de hoogte brengen en het wordt heel speciaal.

Komt er dan ook een tentoonstelling van al jullie maatpakken?

Davy: (lacht) Op die twintig jaar hebben we er al redelijk wat verzameld, ja. Maar of we dat volgend jaar al gaan doen weet ik niet. Misschien kunnen we voor de vijftigste verjaardag een museum openen. En dat mag dan in Wemmel zijn!

Tekst: Michaël Bellon
Foto: © Tine De Wilde
Uit: zandloper september 2022

Meer info en tickets

 • Muziek

  De Romeo's

  Viva De Romeo's

  GC de Zandloper
 • Crea

  Ezelsoor

  Gratis boekenkaftdag voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar

  wo 04 september 2024, 14:00–18:00
  GC de Zandloper
 • Workshop

  Vitamine OK (6-12j)

  Woensdagnamiddag 18/09

  wo 18 september 2024, 14:00–16:00
  GC de Zandloper

Meer nieuws

 • Info- en inschrijvingsdag taallessen Nederlands

  03/07/24

  Wil je graag meer weten over de taallessen Nederlands? Kom dan zeker langs tijdens de info- en inschrijvingsdag!

 • Vacature stafmedewerker ICT

  28/06/24

  Vzw ‘de Rand’ zoekt een enthousiaste collega die energie krijgt van het inzetten van zijn/haar globale ICT-skills in een uitdagende en multisite (#8 locaties) omgeving. Onze ideale collega is een teamspeler die zelfstandig werkt en ook regelmatig op pad is om technische ondersteuning te bieden en ICT-oplossingen te implementeren op verschillende locaties. Daarom moet de stafmedewerker ICT op maat kunnen communiceren met collega's en externe stakeholders, én kennis kunnen overbrengen over nieuwe technologieën en ICT-oplossingen.

 • Laura Tesoro

  Tien jaar Laura Tesoro

  31/05/24

  Laura Tesoro staat tien jaar op de planken, en dat viert ze met een zomertour door Vlaanderen. Op vrijdag 7 juni houdt ze halt in de Zandloper. Verwacht een dynamische en energieke show. ‘Aan iedereen die komt kijken: vergeet niet om je dansschoenen aan te trekken! Je zal ze nodig hebben’, lacht ze.