Anne Scheers

Oorlog in Scherpenheuvel

Na de neuzekesoorlog is er nu de heilige oorlog met… waterpistolen. Deze krantenkop over Scherpenheuvel trok de aandacht van fotografe Anne Scheers. Ze vond het bizar en grappig. Ze herinnerde zich de bezoekjes van in haar kindertijd. Nu kwam Scherpenheuvel ineens op deze manier in het nieuws? Is er tegenwoordig nog zoveel ‘leven’ in een Belgisch bedevaartsoord? Wie bezoekt dat nog? Waar zit het kwaad bloed? Ze besloot het te onderzoeken en in beeld te brengen.

© Anne Scheers

Datum

 • wo 07 september – ma 03 oktober 2022

Prijzen

 • gratis

Locatie

GC de Zandloper
Kaasmarkt 75
1780 Wemmel

Toen ze het na al die jaren terug bezocht, kreeg ze echter een rustig, vredig, bijna verlaten stadje te zien. Enig tumult leek ver weg. En toch wou ze dat in beeld brengen. Dus besloot ze het verhaal op een andere manier op te bouwen, namelijk aan de hand van trefwoorden en fragmenten uit het krantenartikel. 

Het is een verhaal geworden dat deels de huidige toestand toont en deels een eigen invulling kreeg. Met fantasie, herinneringen, prullaria uit haar kindertijd, ontdekkingen op buitenlandse reizen…Omdat de creatie van dit verhaal gedeeltelijk in de lockdown viel, werd het ook een creatieve zoektocht naar alternatief beeldmateriaal.
Anne wilde in ieder geval ook de komische noot bewaren. Een ‘mockumentary’ als het ware, die totaal niet onrespectvol of kritisch wil zijn, maar een alternatieve versie van de gebeurtenis wil vertellen met een kwinkslag.
Het originele krantenartikel wordt ook getoond, maar de fotoreeks is eerder een wereld op zich geworden, quasi los van het artikel.  Het is in ieder geval voor de kijker leuker en mysterieuzer om het artikel pas nadien te lezen.

www.instagram.com/anne.scheers

De tentoonstelling is open: 
maandag tot zaterdag: van 9 tot 20 uur
zondag: van 11 tot 15 uur

Niet te bezichtigen op 31 oktober en 1 november (centrum gesloten)

Niet geopend op feestdagen. 
Fotografiecircuit Vlaanderen

Ontdek ook

 • Expo

  expo: fotografiecircuit

  Marilyn De Smet

  wo 01 juni – ma 05 september 2022
  GC de Zandloper
 • Muziek

  14de Jaarmarktfestival

  zo 21 augustus 2022, 16:00
  Grasplein voor het gemeentehuis
 • Film

  Cabaret

  film

  vr 16 september 2022, 14:00–16:05
  vr 16 september 2022, 20:00–22:05
  GC de Zandloper, Theaterzaal