submenu

Recepten - Herderspot op de barbecue

Carl Wethmar

Ingrediënten (4 personen)

  • ½ bloemkool
  • 250 g champignons
  • ½ butternut of andere pompoen, in dikke sneden
  • 1 witte ajuin, in stukjes
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 4 grote wortelen, in ringetjes gesneden
  • 4    aardappelen, in 2 gesneden
  • 800 g lamskoteletten

Bereiding

  • Maak het vuur aan. Neem 1 grote aanmaakschoorsteen gevuld met briketten. Zodra de briketten witgloeiend zijn, kan je beginnen te koken. Laat je Dutch oven of gietijzeren pot goed warm worden.
  • Laat de ajuin in een beetje olijfolie glazig bakken. Voeg dan het geperst teentje knoflook toe en laat even meebakken. Gebruik een houten lepel.
  • Schep de ajuin en knoflook uit de pot en doe opnieuw wat olijfolie in de pot.
  • Laat de lamskoteletten dichtschroeien en bak ze tot ze bruin zien.
  • Giet water over het vlees totdat het bijna onder staat en breng het aan de kook.
  • Laat het geheel zachtjes pruttelen door de kolen onder de pot weg te halen (leg ze aan de kant van je BBQ). 
  • Na 30 à 45 minuten leg je de hardste groenten (aardappelen en wortelen) in laagjes op het vlees. Kruid met peper en zout.
  • Na 15 à 20 minuten voeg je de bloemkool en butternut toe.
  • Laat weer 15 à 20 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg de ajuin en champignons toe.
  • Laat garen en breng nadien op smaak met ajuinsoep of een beetje bouillon.
  • Je kan de saus nog aandikken met maïzena.
  • Serveer met rijst.

Hou steeds in het oog dat er voldoende vocht aanwezig is, zodat de groenten gaar stomen en niet aanbakken. Ga op zoek naar een goede balans tussen de hoeveelheid kolen onder de pot en het vocht in de pot.