submenu

Recepten - Maklouba

Zinab Rachid

Om maklouba klaar te maken bouw je laagjes op in een stoofpot. Met onderaan de kip, daarboven schijfjes wortel en aubergine, dan de rijst met kruiden en bovenaan aardappelen. Daar voeg je het water aan toe waarin je eerder de kip blancheerde, waarna je het geheel een uurtje op een klein vuur laat pruttelen tot het vocht verdwenen is. Daarna keer je het geheel om op een schotel en werk je af met in olijfolie geroosterde amandelen of pijnboompitten. ‘In plaats van kip kan je ook ander vlees gebruiken zoals lam, maar dat is wat zwaarder. In plaats van wortelen kan je ook kiezen voor bloemkool of tomaten. De zeven kruiden die erin zitten - ook 7spices of Sab’ah Baharat genoemd - kan je zelf mengen, of je kan ze vinden in Syrische winkel Tayba Trading in Anderlecht waar je alle Syrische producten kan vinden. Die kruiden kan je ook gebruiken als je kip met rijst maakt. En daarnaast zorgt mijn man ook nog altijd voor een salade die iedereen heel lekker vindt.’


Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 3 grote aubergines
  • azijn
  • 5 aardappels
  • 3 wortels
  • 1 kg kip of lamsvlees
  • 7 spices
  • zout
  • 750 basmatirijst (beste kwaliteit)
  • olie
  • amandelschilfers


Bereiding

  • Snijd de aubergines in de lengte in lange plakken, week ze 1 uur in een kom met water en een scheutje azijn.
  • Schil de aardappels en de wortels en snijd in plakjes.
  • Verhit een flinke scheut olie in een snelkookpan of stoofpan. Bak hierin de kip rondom goudbruin. Voeg de 7 spices, en naar smaak wat zout en 2 liter water toe. Laat met het deksel goed afgesloten in ongeveer 45 minuten garen in de snelkookpan of stoof in een paar uur zacht en gaar.
  • Verhit een flinke laag olie in een wok of pan en frituur hierin de aubergine en aardappel in kleine porties tegelijk goudbruin. Stoof de wortel.
  • Giet daarna de kip af maar bewaar de 2 liter bouillon.
  • Neem een hoge pan of stoofpot. Verdeel de kip over de bodem. Leg er in lagen de plakjes aubergine, aardappelen en wortel over. Bekleed de wand van de pan of stoofpot met aubergine.
  • Verdeel de rijst gelijkmatig over de laagjes groenten. Schenk de hete bouillon over de rijst.
  • Zet het deksel op de pan of stoofpot en laat ongeveer 45 minuten op een redelijk laag vuur gaar worden.
  • Laat het gerecht een beetje afkoelen. Rooster ondertussen zachtjes de amandelschilfers in een pan.
  • Keer de pot nadien voorzichtig om op een grote schaal. Garneer met de goudbruin geroosterde gepelde amandelen.
  • Serveer met een slaatje.