Babushka l Aardvork

4de, 5de en 6de leerjaar

Aardvork speelt met Babushka weer een meeslepende voorstelling waarbij klassieke muziek op een toegankelijke manier tot op de schoot van kinderen wordt gebracht. Een sappige vertelling, een decor vol verrassingen en de schoonste Russische muziek, live gebracht, vormen de ingrediënten voor een unieke theater- én muziekervaring voor jong en oud.

 

Datums

  • di 14 februari 2023, 10:30–11:20
  • di 14 februari 2023, 13:30–14:20

Prijzen

  • tickets: € 6,00

Locatie

Cc Strombeek
Gemeenteplein 1
1853 Grimbergen

Doelgroep

lagere school, 2e graad, 3e graad

Uit een verhuiswagen op scène komen oude kasten, koffers vol verrassende spullen en een gammele piano. De firma verhuist naast de stoffige oude inboedel van een rijke Russische dame, ook pakken vol muziek. Luikjes vol nootjes en notenkrakers, een kist met een vuurvogel en een seizoen of vier in oud papier gewikkeld. Russische klassieke muziek en volksliederen komen uit dozen en kisten gekropen.

Babuschka is een sappig verhaal over verloren gereden truckchauffeurs, kapotte bestelwagens en het vermoeden van een mysterieuze schat in een kast of onder een matras. En daaroverheen: een saus van magie, goochelarij en dingen die helemaal niet kunnen. Gaandeweg worden ook de clichés over het andere en het vreemde Rusland opengebroken.

Noot van het gezelschap Aardvork bij de thematiek van de voorstelling: Toen we vorig jaar de voorstelling maakten, wilden we vooral een andere, schone kant van dat vreemde, verre Rusland uit kisten en dozen toveren, als was het een echte Russische Babushka. Bijzondere plekken zoals het Baikalmeer, de vele verschillende volkeren in dat immense land, de prachtige muziek en de taal - die verrassend veel overeenkomsten heeft met het Nederlands. Onderweg kreeg de voorstelling een diepere, meer universele laag over loslaten om zo een ‘Babushka’ te worden: 'een grootmoeder, een verhaal voor altijd'.

Intussen heeft de geschiedenis ons ingehaald en heeft één of andere Rus beslist dat hij oorlog wil voeren. De voorstelling heeft met die ene Rus niets te maken. Wel met al die vele andere Russen die nu vol schaamte en angst zien wat er gebeurt. Daarom willen we de voorstelling blijven spelen om zo kinderen kennis te laten maken met de schone kanten van Rusland en de prachtige klassieke muziek van Tsjaikovski, Mussorgsky, Prokofiev, Glinka, enzovoort. Opdat de schoonheid het mag winnen van de gruwel.

De voorstelling is nu nog relevanter geworden omdat schoonheid de eindeloze cyclus van haat kan doorbreken. Omdat we allemaal mensen zijn en eens we dat erkennen het erg moeilijk wordt om een ander pijn te doen. Omdat we de muziek, de verhalen, de beelden willen blijven delen met kinderen. Voor scholen voorzien we degelijke omkadering om via de voorstelling ook de actualiteit in de klas bespreekbaar te maken.

Tekst & Regie: Koen Boesman | Spel & Zang: Pieter De Praetere & Noémie Schellens | Toetsen & Spel: Elisabeth De Loore

Ontdek ook