pARTkoer - DANS

1ste graad lager

In het schooljaar 2022-2023 kiezen we voor de 1ste graad een traject rond de discipline DANS. Ieder kunsttraject beslaat een schooljaar en omvat 4 vaste modules: een voorstelling , een workshop (100 min) door een professionele docent op school, een Doe-Denk-Ding: een kaftje met 10 kaarten (1 per maand) en een kunstkoffer met een gedetailleerde handleiding met opdrachtfiches en inspirerende materialen.

© Laure Anne Iserief

Datums

  • di 14 maart 2023, 10:30–11:20
  • di 14 maart 2023, 13:30–14:20

Prijzen

  • prijs per leerling voor de 4 modules: € 13,00

Locatie

GC de Zandloper
Kaasmarkt 75
1780 Wemmel

Doelgroep

1e graad, lagere school

1. voorstelling in het cultuurhuis

Figure It Out| Talitha De Decker
Een spel van kleuren en vlakken speciaal voor kleine mensen met grote dromen.
dans l theater l acrobatie

Later als ik groot ben …
Maar wat is groot?
En wat is later?
Een trede waar ik een tijd geleden niet op geraakte, kan ik nu moeiteloos trotseren.
Een stoel die te hoog was om op te kruipen, is nu een kleine stoel! Om van het toilet nog maar te zwijgen…
Perspectief is relatief want als ik later groot ben, wordt alles rond mij klein.
Toch?

Wanneer je groeispurt zo snel gaat dat de objecten rondom jou lijken te veranderen, in plaats van jijzelf, kom je in een absurde wereld terecht. Dit overgoten met de nodige fantasie en je krijgt het spanningsveld tussen verbeelding en herinneringen waar Talitha De Decker en haar team mee aan de slag gaan.

In de voorstelling wordt gebruik gemaakt van ‘lightform’, een recente technologie waarmee de dansers groter of kleiner geprojecteerd kunnen worden. Zo wordt het 'perspectief'-verhaal ook visueel op scène gebracht. Het resultaat is een prikkelend spel met en tussen de dansers zoals ze zich op de scène bewegen en hun verkleinde of vergrote projecties naast hen. Het zijn niet steevast de levensgrote personages die de bewegingen en het verloop van de voorstelling sturen; net als het publiek worden zij meegevoerd van de ene perspectiefwisseling in de andere. Ook voorwerpen verschijnen in hun normale vorm en in verkleinde of vergrote versie…

Frisse muziek, toffe bewegingspuzzelstukken en een uitgekiende scenografie zorgen voor een versmelting van fantasie en realiteit.

Concept en regie: Talitha De Decker | Spel: Gaëlle Callewaert, Lucas Devroe, Carli Gellings en Harrison Claxton
Compositie: Benjamien Lycke | Scenografie: Jason Slabbynck | Coproductie met HET LAB, Hasselt l Met dank aan C-mine cultuurcentrum

2. Workshop op school

Onder leiding van een professionele danser/docent gaan de leerlingen zelf aan de slag met hun eigen lichaam en de vele mogelijkheden ervan. Ze testen de eigen maar ook elkaars grenzen uit en werken verrassend rond ritme, beweging en kracht.

3. Doe-Denk-Ding

Een kaftje met 10 kaarten (1 per maand) met telkens drie opdrachten: een ‘doeding’ voor in de klas, een ‘doeding’ voor thuis en een ‘denkding’. Korte, speelse activiteiten om ‘dans’ maandelijks een plek te geven in de klas en thuis. Dansante elementen staan hierbij centraal.

4. Kunstkoffer

Partner Bamm! maakt een kunstkoffer op maat, met een gedetailleerde handleiding, opdrachtfiches en inspirerende materialen om de opdrachten uit te voeren in / met je klas. Een instructievideo maakt je wegwijs. Open de koffer en verken op een speelse manier dans. Je kan als leerkracht zelf bepalen hoe lang en hoe intens je met de koffer werkt door verschillende opdrachten te combineren of tussendoor korte prikkelende activiteiten te plannen. Elke koffer is opgebouwd rond een aantal specifieke kunsteducatieve thema's. Voor DANS zijn dat: ritme - beweging - zwaartekracht - tempo - dynamiek.

Ontdek ook