Gemeenschapskrant

Lennert Van Belle

16/11/22

Wie gaat eten in de Cultuur Bar-Bar van de Zandloper of van cultuurcentrum Strombeek, maakt kennis met de lekkere en gevarieerde brasseriekeuken van chef-kok Lennert Van Belle. Hij doet ons een van zijn vele recepten cadeau.

©Tine De Wilde

Sinds iets meer dan een maand heeft Lennert Van Belle een tattoo op zijn arm. Die toont het koksmes dat hij van zijn vader kreeg toen hij achttien werd, en chef was geworden. Het illustreert Lennerts passie voor koken. ‘Gerechten creëren en zien hoe mensen daar blij van worden: ik wil eigenlijk niets anders doen.’

Lennert leerde de stiel van kleins af aan van zijn eigen moeder. ‘Moeders of grootmoeders keuken is in mijn ogen de beste die er is. Een beetje speculaas of chocolade bij het stoofvlees, onze vol-auvent zonder melk of room: dat heb ik van hen geleerd.’

Lennert werkte een tijd in verschillende restaurants in Strombeek, Vilvoorde en Dilbeek. Op zijn 24e begon hij zijn eerste eigen restaurant, Antrekoot in Strombeek. Toen hij zes jaar later opnieuw voor een baas ging werken, merkte hij dat hij toch liever zelf de touwtjes in handen had. ‘Toen kwam er die mogelijkheid in CC Strombeek. Mijn zus Lobke was ook vrij en voor we het wisten was alles in kannen en kruiken. Drie jaar later kwam de Cultuur Bar Bar in Wemmel erbij, en kijk waar we nu staan. We hebben er nog geen moment spijt van gehad.’

Waar hij vroeger zelf het vak leerde in de keukens van andere koks, stuurt Lennert nu op zijn beurt de chefs en souschefs in de keukens van Wemmel en Strombeek aan. Maar hij is zelf ook nog graag bezig met creëren en koken. ‘Een van de fijnste dingen die er is, is voor de samenstelling van een nieuw menu naar de winkel gaan. Daar ben ik dan een halve dag bezig om de producten te kiezen.’

Lennert is graag met vlees bezig. Orgaanvlees boeit hem ook. Maar zijn devies is altijd ‘simpel en goed’, of ‘eenvoudig en eerlijk’. Al houdt hij ook van een uitdaging. In Cultuur Bar Bar kan je dus terecht voor een broodje, een pasta, een croque of een salade bij de lunch, maar evengoed voor een menu met soep, een vis- of vleesgerecht en koffie, voor maar 19 euro. En of je ’s avonds voor een voorstelling of een vergadering in de Zandloper nu een steak, tongetjes, mosselen, garnaalkroketten of wild gaat eten: alles is huisbereid.

‘Onlangs heb ik een recept geprobeerd dat heel goed is bevallen: zalm gemarineerd in gin-tonic. Dat past uitstekend bij de recente hype rond gin-tonic. We hebben het gerecht hier al een paar keer geprobeerd als suggestie, en het viel toen goed in de smaak. Marineren zorgt voor veel smaak en een langere houdbaarheid. In dit geval een lichte, frisse smaak van gin-tonic, die goed samengaat met wat appeltjes. Je kan het eten als voorgerecht, maar ook als degustatie.’

Ontdek het recept

Tekst: Michaël Bellon
Foto: © Tine De Wilde
Uit: zandloper november 2022

 

Meer nieuws

  • Gemeenschapskrant

    Patricia De Jaegher

    06/12/22

    De Stuurgroep van de Zandloper laat het gemeenschapscentrum bruisen. Maar wie zijn de leden ervan en waarom doen ze graag wat ze doen? We laten elke maand een lid van de Stuurgroep aan het woord. Patricia De Jaegher (43) is deze maand aan de beurt.

  • Gemeenschapskrant

    Kijk! Een vogel

    05/12/22

    Begijn Le Bleu is beroepsvogelaar geworden. In de vogelvertelling Kijk! vertelt hij honderduit over de geneugten van het kijken naar vogels in de natuur. Le Bleu blikt ook vooruit naar het Grote Vogelweekend op 28 en 29 januari, wanneer Vlamingen vogels tellen in hun tuin om de tuinvogelpopulatie in kaart te brengen.

  • Gemeenschapskrant

    Wetenschapscomedy met Hetty Helsmoortel

    05/12/22

    Op 8 december is wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel te gast in GC de Zandloper met Missie 22, de opvolger van haar eerste wetenschapscomedyshow Missie 21. Ze wil wetenschap helder én entertainend brengen voor een zo groot mogelijk publiek, en tegelijk haar passie voor ruimtevaart delen. ‘Het is belangrijk om het heelal te blijven verkennen.’