Bobotie & worteltaart

GK kookrecept Marc Van Roy en Carl Wethmar
©Tine De Wilde

Hoofdgerecht – Bobotie met zoete aardappelpuree

Ingrediënten

Bobotie

  • 2 pakjes vegetarisch gehakt
  • boter/olie
  • 2 ajuinen, grof gesnippered
  • 1 groot teen look
  • 15 ml curry
  • 5 ml kurkuma
  • 2 sneetjes wit brood
  • 60 ml melk
  • fijn geraspte citroenschil en sap van een halve citroen
  • 1 ei
  • 5 ml zout, 5 ml zwarte peper
  • 100 g gedroogde abrikozen
  • 1 Granny Smith appel
  • 60 ml Sultanakoek
  • 50 g amandelschilfer
  • 6 laurierblaadjes
  • 125ml cognac

Topping

  • 250 ml melk
  • 2 eieren
  • 2 ml zout

Zoete Aardappel Puree

  • 5 grote zoete aardappelen
  • 40 ml olijfolie
  • 2 limoenen
  • 200g Griekse yoghurt
  • 2 theelepels granaatappel melasse
  • 2 theelepels verse coriander

Bereiding

Bobotie (30 min)

  • Stap 1: Verwarm de oven op 160°C. Smelt boter en olie in een sauspan, gaar de ajuin en look tot ze glazig worden. Roer de curry en kurkuma erbij en laat garen tot de aroma’s vrij komen. Verwijder dan de pot van het vuur. Voeg het vegetarisch gehakt toe.
  • Stap 2: Giet 125 ml cognac in een kleine sauspan. Versnipper de abrikozen grof en voeg ze met de rozijnen toe aan de cognac. Laat 5 min. pruttelen.
  • Stap 3: Schil de appel en snij hem in kleine blokjes. Meng brood (grof gekruimeld), melk, ei, citroenschil en sap, zout, peper, appel, abrikozen, rozijnen, en amandelen. Voeg het geheel bij het gehakt en meng.
  • Stap 4: Meng melk, eieren en zout met vork.
  • Stap 5: Schep het gehaktmengsel in Le Crueset stoofpot(jes) tot 1cm van rand. Giet daarna het mengsel van melk en ei over het gehakt en plaats er een laurier blad erin. Zet in de oven en bak tot het ei lichtbruin bakt.

Puree

  • Stap 1: Schil 5 grote zoete aardappelen en snij in grove stukken. Plaats in kookpot en voeg ¾ theelepels zout toe. Giet water in de pot tot juist boven de aardappelen. Kook 10à12 min. om de aardappelen zacht te kunnen pureren.
  • Stap 2: Voeg 2-3 dessertlepels olie en en pureer met de hand. Draai nog eens door een pass vitte om een gladde puree te verkrijgen.
  • Stap 3: Laat even afkoelen en voeg yoghurt, schil van limoen en 2 theelepels limoensap toe. Meng het geheel.
  • Stap 4: Schep puree in grote spuitzak.
  • Stap 5: Vul 6 pipetjes met granaatappel melasse.

Bord Dressering

Plaats de Le Creuset potjes op het bord, spuit de puree op twee plaatsen ernaast, zet een pipetje in de puree en dresseer met granaatappel melasse. Werk af met de eetbare bloemen en een schepje chutney op de bobotie.

Dessert – Worteltaart in een zandkoekring van amandel met zoet aardappelijs.

Worteltaart

Ingrediënten

  • 3 kop zelfrijzende bloem
  • 1 ½ kopje zonnebloemolie
  • 2 kop geraspte wortels
  • ¼ kop fijngehakte walnoten
  • ¼ kop amandelen
  • 2 kop suiker
  • ½ theelepels zout
  • 1 theelepels kaneel

Bereiding

  • Stap 1: Rasp de wortelen grof.
  • Stap 2: Meng bloem, suiker en kaneel en voeg olie bij. Voeg de eieren één voor één bij. Meng goed.
  • Stap 3: Voeg de geraspte wortelen toe en daarna de noten.
  • Stap 4: Bak 1 uur in een vierkante bakvorm op 180°C.

Frosting

Ingrediënten

  • 550gr roomkaas bijv. Philadelphia naturel
  • 200gr boter op kamertemperatuur
  • 100gr poedersuiker
  • 75gr agavehoning
  • 30gr amandelen, gehakt en licht geroosterd

Bereiding

  • Stap 1: Klop met een mixer de roomkaas op, voeg hier de zachte boter, poedersuiker en honing aan toe.
  • Stap 2: Klop verder tot 1 luchtig geheel en bestrijk de compleet afgekoelde worteltaart met een flinke laag frosting.
  • Stap 3: Rooster lichtjes de fijngehakte amandelen in een droog pannetje.
  • Stap 4: Vul met de rest van de frosting de spuitzak en plaats in de ijskast.

Zandkoek Ring

Ingrediënten

  • 200 g bloem
  • 50 g amandelpoeder/bloem
  • 20 g suiker
  • 40 g poedersuiker
  • 80 g zachte boter = eventueel margarine
  • 40g ei
  • Volledige amandelen voor karamelisering en decoratie

Bereiding

  • Stap 1: Doe de bloem, het amandelpoeder, de suiker, de poedersuiker, zout en vanille-extract in een kom. Voeg de boter in stukjes toe en kneed met je vingers.
  • Stap 2: Meng het deeg door het losgeklopte ei toe te voegen. Vorm er een bal van.
  • Stap 3: Plaats in folie en bewaar minimaal 30 minuten in de koelkast
  • Stap 4: Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Stap 5: Rol het deeg uit tot een dunne rechthoek en snijd vervolgens reepjes van ongeveer 1,5 tot 2 cm breed. Leg deze reepjes rond een met bakpapier beklede cirkel van 10 cm diameter.
  • Stap 6: Bak gedurende 10 minuten. Laat volledig afkoelen.

Zoete Aardappelijs

Ingrediënten

  • 1 grote zoete aardappel
  • 80 gram ahornsiroop
  • 470 ml melk
  • 120 gram honing
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 theelepel Kaneel

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Schil de zoete aardappel en snijd ‘m vervolgens in kleine blokjes van ongeveer 1 centimeter groot.
  • Leg de stukjes zoete aardappel op bakpapier en giet er wat ahornsiroop overheen. Zorg dat alle stukjes goed onder de siroop zitten en bak de stukjes vervolgens in 30-60 minuten zacht. Het is belangrijk dat je na 30 minuten steeds even kijkt hoe het ervoor staat met je aardappelstukjes.
  • Haal de blokjes als ze gaar zijn uit de oven en laat ze afkoelen in de koelkast. Ze zullen dan nog wat zachter worden.
  • Doe de aardappelstukjes in een keukenmachine en pureer ze tot ze mooi glad zijn. Voeg de melk toe en laat het even goed mengen. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe en laat het geheel 4 minuten lang draaien in de keukenmachine.
  • Giet het mengsel in een cakeblik en laat het 12 uur in de diepvries staan

Dressering op het bord

  • Stap 1: Snij 15mm schijven van worteltaart met de broodsnijmachine. Druk ronde vormpjes uit de worteltaartschijven. Snij de ronde vormpjes in de helft.
  • Stap 2: Spuit een klein hoeveelheid frosting tussen 2 halve schijven en plak ze aan elkaar.
  • Stap 3: Spuit frosting op het bord en plaats de ring er verticaal op. Pas de dikke halve schijf worteltaart onderaan in de zandkoek ring.
  • Stap 4: Doe wat suiker bij de geroosterde amandelen en laat karameliseren. Plaats amandelen op het bord en giet de gekarameliseerde suiker over het dessert en met enkele druppels op bord.
  • Stap 5: Werkt af met een bol zoet aardappelijs en een takje munt.

Gin

Ingrediënten

  • Granaatappelsap
  • Granaatappelpitjes
  • Basilicum
  • Limoen voor garnering