submenu

zandloperkrant - Recepten

MEI 2022 -  GEVULDE AUBERGINES

Dilek Yagmur kookt graag en goed. Toen ze actief was in het oudercomité van de gemeentelijke basisschool GBS, verwende ze de aanwezigen op de activiteiten geregeld met haar gerechten. Wie de Instagrampagina met haar kookkunsten bekijkt, begint te watertanden.

Klik hier voor het volledige receptAPRIL 2022 -  TARTAAR EN TATAKI VAN RUND

Gunther De Vos kookt en leert koken. In de hotelschool van Campus Wemmel staat hij dagelijks in de keuken met zijn leerlingen die ons in de toekomst van culinaire hoogstandjes zullen voorzien. De zandloper kijkt mee in de potten.

Klik hier voor het volledige receptMAART 2022 -  KIP IN JAGERSSAUS EN AARDAPPELWEDGES

Toen Martin Sticker tien jaar geleden met pensioen ging, trokken de kameraden aan zijn mouw en werd hij lid van twee verenigingen waar gekookt wordt. Kookclub Wemmel (KCW) en de Landelijke Gilde Wemmel-Relegem. 

Klik hier voor het volledige recept


 

FEBRUARI 2022 -  PAELLA UIT VALENCIA

Teresa Perez, een Wemmelse met Spaanse roots, maakt een typich paelle met vlees klaar. 'Paella eten ze in Spanje op zondagmiddag. Ook al zien de kinderen dan nog groen van het feesten op zaterdagavond, ze worden bij mama en papa verwacht voor de zondagslunch!’ 

Klik hier voor het volledige recept


 

NOVEMBER 2021 -  ROGGEVLEUGEL MET KAPPERTJES EN PUREE

Met zijn 28 jaar is Wemmelaar Pieter Verspecht nog een jonge kok. Maar als keukenverantwoordelijke in de Cultuur Bar Bar van de Zandloper drukt hij toch al zijn stempel op het menu daar.

Klik hier voor het volledige receptOKTOBER 2021 -  HALLOUMNIBURGER

Koken is iets wat Kristof al lang graag doet, maar wat hij eigenlijk niet goed kon. Daarom heeft hj net voor corona de stap gezet om een opleiding te volgen: de koksopleiding aan campus Coovi in Anderlecht. 

Klik hier voor het volledige receptJUNI 2021 - GEMARINEERDE ZALM EN KABELJAUWFILET MET ASPERGES

Wemmelaar Jean-Pierre François is kok en uitbater van restaurant Gourmandises in Koekelberg. Hij geeft ons de recepten voor een heel menu met veel vis, verse groenten, smaken uit de natuur en verloren brood als dessert.

Klik hier voor het volledige receptMEI 2021 - MAKLOUBA

Zinab Rachid (33) woont met haar man Farhad en haar drie dochters aan de Koning Astridlaan in Wemmel. Zes jaar geleden kwam ze met Unicef naar België, uit haar land Syrië, waar de oorlog dit jaar tien jaar aan de gang is. Ze maakt voor ons ‘maklouba’: een mooie laagjescake bestaande uit kip, wortel en aubergine, rijst met kruiden en aardappelen.

Klik hier voor het volledige receptAPRIL  2021 - Herderspot op de barbecue

Carl Wethmar verruilde twintig jaar geleden Zuid-Afrika voor België. Met zijn kook- en braadkunsten schopte hij het een paar jaar geleden tot in het tv-programma Grillmasters

Klik hier voor het volledige receptMAART 2021 - BROCCOLITAART

Christiaan Vansteenkiste staat graag in de keuken en ook zijn driejarige dochter Billie doet sinds de lockdown vaak mee. ‘Koken met Billie’ resulteerde zelfs in leuke en leerzame YouTube-filmpjes, waarin de kleuter toont welke lekkere gerechten ze kan klaarmaken.

Klik hier voor het volledige receptFEBRUARI 2021 - RUNDSFILET ESCOFFIER

Geboren en getogen Wemmelaar Robert Janssens is ondertussen met pensioen, maar zijn hele beroepsleven was hij kok. Zo had Robert van 1991 tot 2008 zijn eigen restaurant Barlow’s op de Romeinsesteenweg. Uit die periode presenteert Janssens het recept voor rundsfilet escoffier.

Klik hier voor het volledige receptDECEMBER 2020 - BISCUITTAART MET MOKKAROOM

Paula Van den Heuvel is een bakkersdochter. Taarten waren niet de specialiteit van de bakkerij, maar het recept van de biscuittaart die een beetje Paula’s handelsmerk is geworden, heeft Paula wel van haar moeder geërfd. Volgens Paula is het recept niet moeilijk. ‘Voor de verjaardagen van de kleinkinderen gebruik ik mijn fantasie. Ik maakte al eens een taart in de vorm van een schildpad, een paardenkop en een tractor. De kinderen vinden het jammer als ze de taart moeten aansnijden.’

Klik hier voor het volledige receptNOVEMBER 2020 - PAD THAI

Thanaree Scheerlinck werd verkozen tot Miss Vlaams-Brabant en is daardoor in de running voor de titel van Miss België. Thanaree is half Thais en half Cambodjaans, en houdt ook van de Thaise keuken als ze voor zichzelf kookt. ‘De grote aantrekkingskracht is dat alle smaken erin zitten en dat alles heel vers is.’ Het gerecht dat ze aanbeveelt, is pad thai, een wokgerecht met noedels, veel verse groenten en eventueel kip of scampi’s. ‘In Thailand kan je het op straat kopen en ook in België is het een van de populairste Thaise gerechten.’ Thanaree maakt het in 15 minuten klaar.

Klik hier voor het volledige receptOKTOBER 2020 - STOOFVLEES

Geert De Smet: ‘Het succes van het stoofvlees in ’t Hooghuis begon toen ik aan het begin van mijn periode daar een grote voorraad bier aantrof die nog perfect was om stoofvlees mee te maken. Om de twee weken bereidde ik een grote casserole van 18 kilo, voor een man of vijftig. Soms was die zelfs na één week op. Er waren mensen die speciaal voor het stoofvlees naar het Hooghuis kwamen.’

Klik hier voor het volledige recept


 

SEPTEMBER 2020 - EIEREN IN MELKSAUS

Freddy Van Campenhout: ‘Als je vijftig, zestig jaar geleden aan de mensen vroeg wat de pot schafte, was ‘eieren in melksaus’ vaak het antwoord. Bij mijn ouders thuis aten we het één of twee keer per week. Eieren, boter, prinsessenbonen en ‘patatten uit den hof’ – meer had je niet nodig. Dat kostte niets, maar het was zo lekker!’

Klik hier voor het volledige recept


 

JUNI 2020 - Paratha met aardappelvulling

Jawaria Hafeez is afkomstig uit Pakistan. Ze verhuisde eerst met haar familie naar Italië, en kwam dan naar België waar ze trouwde met Zabihullah ‘Zabi’ Mehar, haar Belgische man van Pakistaanse afkomst. Het koppel woont nu bijna een jaar in Wemmel en voelt zich hier thuis. Zodra de zon schijnt, trekken ze eropuit om te wandelen of te fietsen in de velden. Jawaria bereidt voor ons paratha, een gerecht dat in Zuid-Azië populair is. ‘Want paratha doet mij altijd denken aan mijn familie en jeugd’, zegt ze.

Klik hier voor het volledige receptMEI 2020 - VARKENS IN DE MODDER

De Pigs in the Mud (met roze suikervarkentjes in een modderbad van chocolademousse) mocht de tweeling van Geerke Steegen ooit als verjaardagstaart mee naar school nemen om te trakteren. ‘De varkentjes boetseren is misschien nog het moeilijkst van de hele operatie, maar als je de fotootjes op internet goed bestudeert, lukt het wel om een hoofdje, wat pootjes en een kont met een krulstaart te maken.’

Klik hier voor het volledige receptMAART 2020 - Witloof in hespenrolletjes met kaassaus

Maurits Goeman: ‘In een familie met zeven kinderen mochten wij op de zondagmiddag na onze verjaardag kiezen wat we aten als middagmaal. Voor mijzelf, geboren in februari, was de keuze niet groot, want tijdens de winter waren er alleen de groenten die wij zelf kweekten, en dus vooral het grondwitloof. Mijn keuze viel elk jaar op witloof in hespenrolletjes met kaassaus. Het geluk bij dat verjaardagscadeau was even groot als bij de luxueuze cadeaus van vandaag.’

Klik hier voor het volledige recept