Gemeenschapskrant

De platenkast van Josue Faida

28/08/23

Josue Faida (16) is al van kinds af een grote muziekfan. Hij experimenteert af en toe zelf met vrienden om nummers te maken en teksten te schrijven. Wordt hij later bakker, voetballer of artiest?

© Tine De Wilde

Josue volgt op dit ogenblik de opleiding Bakkerij aan Campus Wemmel. Hij hoopt om zelfstandige bakker te worden en klanten zo te kunnen voorzien van zijn eigen brood en patisserie. Misschien in Wemmel. Of wie weet in Congo, het geboorteland van zijn ouders waar hij volgend jaar misschien voor het eerst naartoe gaat. Josue heeft nog vier (jongere) broers en zussen. Bakker worden is niet de enige optie. Hij heeft ook voetbaltalent en geniet van het spelletje. Maar de echte droom van Josue? Dat is toch wel artiest worden, want muziek speelt al lang een belangrijke rol in zijn leven.

Toen hij nog op de lagere school zat in Mater Dei klom hij al graag op het podium. ‘In die tijd keek ik op Disney Channel of andere zenders veel naar televisieseries waarin kinderen samen een muziekband vormden, en de fans dan hun naam begonnen te roepen. Zoiets wilde ik ook doen.’ Josue heeft dus zoals zovelen thuis voor de spiegel staan zingen – al dan niet samen met zijn broers of zussen. In de auto zong het gezin vroeger soms ook gospelliedjes, en Josue volgde ook een tijdje pianolessen aan de Academie.

Maar ondertussen is zijn muzieksmaak geëvolueerd. Spotify is zijn vaste muziekbron en met zijn vrienden wisselt hij muziektips uit. Hij luistert veel als hij onderweg is naar school of naar een training, en zijn favoriete genres zijn rap, hiphop en afro. Bij zijn favorieten zitten Nederlandstalige artiesten – zoals de succesvolle Nederlandse rapper en zanger Frenna van de rapformatie SFB, bekend van nummers als Langste sms en Broski’s. Maar ook JoeyAK, waarvan hij teksten uit het hoofd kent, of de Nederlandse hiphopgroep Broederliefde. In het afrobeatgenre tipt Josue ons de Nigeriaans-Londense Burna Boy en supersterren als Wizkid of Davido. ‘Burna Boy is een artiest voor als het mooi weer is. In de zomer zorgt hij voor de goede vibes, net zoals Frenna. Van de muziek van JoeyAK gaat dan weer veel energie uit. Als je naar de Basic Fit gaat en je moet aan een nieuwe reeks oefeningen beginnen, dan zorg hij voor de extra motivatie.’

Nog een andere artiest die op het lijstje van Josue staat, is Eusoj FA3. Het vreemde is dat we die naam niet terugvinden op internet. ‘Nochtans is hij wel sterk’, verzekert Josue ons. ‘Ik denk dat ik nog vaker naar hem ga luisteren.’ Uiteindelijk blijkt dat Josue zelf Eusoj FA3 is. Dat hadden we kunnen weten,want Eusoj is het omgekeerde van
Josue. ‘En FA3 staat voor Familie Altijd en Eeuwig – de 3 is eigenlijk een omgekeerde E.’

Josue is al een tijdje met vrienden zelf muziek aan het opnemen en producen, op smartphone en computer. Hij schrijft ook zelf de teksten. ‘Eerlijk gezegd ben ik daar elke dag mee bezig. Als er overdag iets merkwaardigs gebeurt, onthoud ik dat om er daarna eventueel iets over neer te pennen in mijn schriftje.’ Die teksten hoeven niet te rijmen. ‘Het gaat om de boodschap of het verhaal dat je overbrengt aan mensen.’ Josue belooft dat het niet lang meer duurt vooraleer hij een nummer naar buiten brengt. FA3 wordt dan de naam van zijn label en zodra dat er is, kunnen zijn vrienden daar ook hun muziek op uitbrengen. We kijken ernaar uit!

Favoriete artiesten

  • Frenna
  • Burna Boy
  • JoeyAK
  • Broederliefde

Tekst: Michael Bellon
Foto: © Tine De Wilde
Uit: zandloper september 2023

Meer nieuws

  • Gemeenschapskrant
    Uit het centrum

    Het gereputeerde repetitiekot: Soundbakfestival presenteert lokale muziekhelden

    27/03/24

    De Soundbak? Dat is het gereputeerde repetitielokaal van de Zandloper. De bands die er kind aan huis zijn, kan je op zaterdag 27 april live komen ontdekken en bewonderen tijdens het Soundbakfestival. Iedereen welkom!

  • Gemeenschapskrant

    De bouwstenen van Wemmel: De Kam

    27/03/24

    De Kam in het centrum van Wemmel was zowel een brouwerij, een gerechtsgebouw als een restaurant.

  • Gemeenschapskrant

    Wat is er van de sport? Tafeltennisclub Hurricane

    27/03/24

    De Wemmelse tafeltennisclub Hurricane bestaat al meer dan 50 jaar en zit aan een recordaantal van bijna 150 leden. Zowel recreanten als competitiespelers kunnen er terecht om met veel effect een balletje over het net te slaan.