Gemeenschapskrant

De Platenkast van Kathleen Van Den Brande

29/01/24

Kathleen Van Den Brande is een creatieve duizendpoot: deejay en muziekproducer, maar ook projectmanager voor een evenementenbedrijf, socialmediaspecialist, en mede-uitbaatster van het clubhuis van de Brusselse Tennisclub BTC.

© Tine De Wilde

Kathleen groeide op in Wemmel en is intussen zelf mama van twee kindjes. Samen met haar zus Ellen runt ze het drankcateringbedrijf Cavavino en baat ze momenteel het clubhuis van BTC uit, waar leden zeven dagen op zeven terechtkunnen voor lekker eten en drinken. Maar de focus van Kathleen ligt niet alleen bij de tennisclub. Zo doet ze ook productiewerk voor een evenementenbedrijf met grote klanten zoals Coca-Cola en C&A. Daarbij zorgt ze niet alleen voor een piekfijne organisatie, maar vaak ook voor de muzikale omkadering. Want: muziek is haar grootste passie. En als het om muziek gaat, wordt Kathleen ‘Kay’: het pseudoniem waaronder ze muziek maakt als artieste en muziek draait als deejay. ‘Ik heb net twee tracks gemaakt waarvoor ik nu een label zoek. Een van de tracks, mijn eerste, heet LEA en is genoemd naar mijn mama die vorig jaar op jonge leeftijd gestorven is aan kanker.’

Dromen van Tomorrowland

Deejayen doet Kay soms twee à drie keer per week op evenementen, voor bedrijven, in toprestaurants of op privéfeestjes. ‘Toen ik het een vriend zag doen op een feestje, wilde ik het ook kunnen. Ik heb lessen gevolgd, een controller gekocht en ben beginnen te draaien. Eerst van thuis uit, tijdens corona. Zo heb ik ontdekt dat het een passie is. Het is iets dat vanzelf gaat voor mij, het vloeit er zo uit.’ Kathleen droomt er dan ook van om dit jaar niet alleen meer als bezoeker, maar ook als artiest op Tomorrowland te staan.

Muziek heeft altijd een grote rol gespeeld in het leven van Kathleen. ‘Toen ik twaalf was, heb ik al een eigen liedje geschreven. Ik heb muziek echt nodig in mijn leven. Als ik ga winkelen, stap ik altijd uit de auto met een headset. Ook als ik ga lopen, is dat altijd met muziek. Dan luister ik dikwijls naar mijn eigen opgenomen dj-sets, voornamelijk om te luisteren of het ‘goed genoeg’ is om online te zetten. Het gaat dan vaak om up-tempomuziek: progressive house, deep house, tech house, melodic house.’ Je vindt die deejaysets van Kay online op haar Soundcloud-pagina.

House met vele kamers

‘Nu ik zelf muziek maak, ben ik ook op zoek naar muziek die in de lijn ligt met wat ik doe. Ook om te weten welke labels ik kan contacteren.’ House is namelijk een huis met vele kamers, met subgenres die beantwoorden aan verschillende moods. Sinds een bezoek aan Zanzibar heeft Kathleen bijvoorbeeld een voorliefde voor afrohouse, die heel muzikaal is, en veel zang bevat. Wat niet wil zeggen dat het altijd house moet zijn voor Kathleen. Zo is het nummer Als de dag van toen van Mama’s Jasje een lied dat haar altijd aan haar mama doet denken. En ook bij de grootste hits van de populaire Italiaanse pianist Ludovico Einaudi pinkt ze soms een traantje weg. ‘Zijn muziek beluister ik vaak om te reflecteren over mijn verleden, heden en toekomst. Een paar jaar geleden heb ik hem ook live gezien in de AB en dat was prachtig.’

Kortom: muziek heeft meestal een grote betekenis voor Kathleen, zowel voor het hart als voor het hoofd. ‘Een quote die ik heel toepasselijk vind, is deze: Some days I need the music, and some days I need the lyrics.’

Favoriete dj’s

Black Coffee
Desiree

Favoriete platen

Mama’s Jasje – Als de dag van toen
Ludovic Einaudi – Greatest hits

Tekst: Michaël Bellon
Foto: © Tine De Wilde
Uit: zandloper februari 2024

Meer nieuws

 • Vacature

  Vacature stafmedewerker

  15/02/24

  Als stafmedewerker bij GC de Zandloper ben jij de spil die de school- en familieprogrammatie vormgeeft en gemeenschapsvormende projecten moeiteloos laat draaien. Vergroot ons netwerk, trek nieuwe samenwerkingspartners aan en ontwikkel initiatieven voor de integratie van anderstaligen. Ben jij de creatieve denker en efficiënte doener die we zoeken?

 • Gemeenschapskrant

  Henk Rijckaert over de apocalyps: lachend de ondergang tegemoet

  29/01/24

  Voor het einde van de wereld eraan komt, heeft Henk Rijckaert nog een flinke to-dolijst af te werken: zijn dochter door haar examens helpen, zijn YouTube-kanaal ‘Koterij’ voorzien van leuke content, een Maker Faire organiseren in Gent en op tournee gaan met zijn nieuwe show Apocalyps, onder meer in Wemmel.

 • Gemeenschapskrant

  Wemmel internationaal: van Cannes naar de Obberg

  29/01/24

  In 2006 ruilde Sandra Sezalory de zonovergoten, tot de verbeelding sprekende omgeving van Cannes in voor België. Via gemeenschappelijke vrienden had ze haar toekomstige man Steve leren kennen, en die had stevige wortels in Brussel.