Gemeenschapskrant

De zaak Vertongen

07/03/23

Sommige ondernemingen zijn een familiezaak. Hoe is het om een zaak te runnen met familieleden en ze op een gegeven moment aan zoon of dochter door te geven? Deze maand bezochten we Café Op ’t Hoeksken of de zaak Vertongen.

Anke Vertongen van café 't Hoekske
© Tine De Wilde

Al sinds 1921 - meer dan een eeuw - zorgt een Vertongen ervoor dat Wemmel van een van de mooiste en leukste cafés in de wijde omgeving kan genieten. Sinds 2009 wordt ’t Hoekske gerund door Anke Vertongen, die daarmee in het spoor trad van haar vader André, die begin dit jaar overleed. In 1982 nam André het café over van zijn vader Jef, die in 1948 in de sporen was getreden van overgrootvader Emiel.

Ook voor 1921 was ’t Hoekske al een café, toen uitgebaat door de schoonzus van Ankes overgrootmoeder en haar man.

Mee opdienen

‘Vanaf het moment dat ik kon stappen, liep ik hier rond. Toen ik vijf à zes jaar was, hielp ik met opdienen’, vertelt Anke na een drukke dag waarop zowel de scholieren van Campus Wemmel als een bus gepensioneerden in haar café zijn gepasseerd. ‘Ik herinner me nog dat ik in de tuin een plateau met één tas koffie naar een tafel bracht, maar struikelde over een wortel van de notelaar. Toen had ik het even gehad.’ (lacht)

Na een korte periode met een bed & breakfast in Oostenrijk besloot Anke hotel te studeren aan Campus Wemmel en ’t Hoekske over te nemen. ‘Op dat moment ging het wat minder met het café, maar ik wilde het niet verloren laten gaan. Mijn opa woonde hier destijds ook nog, dus de mogelijkheid om het café over te laten was er niet echt. En als we dat toch hadden gedaan zou het café misschien niet meer dezelfde ziel hebben gehad.’

De geest van het café

De eerste vijf, zes jaar heeft Anke met haar vader samengewerkt. ‘Toen deed hij nog elke dag open om acht uur ’s ochtends, terwijl het café op donderdag en vrijdag soms tot drie, vier uur ’s nachts open was. Dat was een beetje te veel van het goede.’

Anke heeft de geest van het café behouden, maar heeft toch haar eigen accenten gelegd. Terwijl er vroeger van ’s morgensvroeg pintenpakkers en jeneverdrinkers in het café zaten, heeft ze er nu ook een eetcafé van gemaakt. Ze heeft plannen om de keuken en het sanitair te vernieuwen en wie weet misschien ooit die feestzaal in de schuur te realiseren. Maar ondertussen heeft ze er bewust voor gekozen om tijd te maken voor haar kindjes. Haar medewerkers, een hecht team van vrienden, zijn nu haar ‘familie’, die haar er tijdens de zware coronaperiode van overtuigden hoe waardevol het café is voor de Wemmelse gemeenschap.

Tekst: Michaël Bellon
Foto: © Tine De Wilde
Uit: zandloper maart 2023

Meer nieuws

 • Gemeenschapskrant
  The Starlings

  The Starlings tonen al hun kleuren

  26/09/23

  Tom Dice en Kato Callebaut zijn samen The Starlings, en houden tijdens hun Dream in full color-tour halt in de Zandloper. Wij hadden een fijn gesprek met zangeres Kato Callebaut, sinds 2021 ook de officiële wederhelft van Tom Dice.

 • Gemeenschapskrant

  Zandloperteam: Sanae Haddad

  26/09/23

  Het team van de Zandloper laat het gemeenschapscentrum bruisen. Veel Wemmelaars hebben hen al gezien, maar wie zijn ze en waarom doen ze graag wat ze doen? Deze keer is ‘toeleider’ Sanae Haddad (33) aan het woord.

 • Uit het centrum

  Na een lange periode van renovatie klaar voor een sprankelend nieuw seizoen!

  26/09/23

  Na een intensieve renovatieperiode is GC de Zandloper volledig vernieuwd en klaar om zijn deuren te openen voor een nieuw cultuurseizoen. Het enthousiaste Zandloperteam kijkt uit naar het verwelkomen van het publiek op onze voorstellingen of andere activiteiten. Starten doen we vrijdag met de film ‘Close’, in een theaterzaal die zowel visueel als functioneel compleet is getransformeerd.