Gemeenschapskrant

Familiezaken: De zaak Collienne

02/05/23

Sommige ondernemingen zijn een familiezaak. Hoe is het om een zaak te runnen met familieleden en ze op een gegeven moment aan zoon of dochter door te geven? Deze maand bezochten we Gâteries.

© Tine De Wilde

Zin om jezelf en je gasten op een zon- of feestdag eens heerlijk te verwennen met lekkere taart of gebak? Dan moet je bij patisserie-bakkerij Gâteries zijn. Dat we ook vandaag nog kunnen genieten van de lekkernijen hebben we te danken aan Caroline Collienne. Zij besloot vorig jaar om de zaak van haar ouders Martine en René Philippe over te nemen.

‘Op een gegeven moment speelden we inderdaad met het idee om ermee te stoppen’, zegt Martine, die net als haar man nog altijd meewerkt in de patisserie. ‘Maar toen ging ook bakkerij Charels dicht, en leek het niet het moment om alles te laten vallen.’

Gemaakt met passie

Gâteries begon in 1984 als tearoom op de hoek van de Houba de Strooperlaan en de Gallische oprit, in Laken. ‘Mijn man was uit Verviers naar Brussel gekomen om de zaak te beginnen. Toen de verkoop aan de toog almaar toenam, is hij zich daarop gaan concentreren’, vervolgt Martine. Voor taarten, gebak en brood moeten klanten vanaf midden jaren 90 aan de Steenweg op Brussel zijn. Terwijl Caroline haar vader al een tijdje hielp bij het bakken, is het nu omgekeerd: zij is al vanaf drie, vier uur ’s
nachts aan het werk. In de winkel zien we haar nooit: dat is het terrein van Martine en de medewerkers, en ook de zussen Charlotte en Géraldine komen regelmatig een handje helpen.

‘Het is een beroep dat je met passie moet doen,’ zegt Caroline, die zelf ook drie kinderen heeft. ‘Anders moet je er niet aan beginnen. Want je moet er natuurlijk iets voor over hebben: je familiale en sociale leven is niet zoals dat van andere mensen. Maar ik ging vroeger al mee naar de vroegmarkt met mama, en later was ik veel in het atelier om mee te helpen bakken. Ik heb alles van mijn vader geleerd en ik probeer de traditie voort te zetten. Je probeert natuurlijk altijd nog beter te doen, en de producten veranderen ook, maar we volgen dezelfde recepten en artisanale aanpak. We doen alles met de hand, er komen geen machines aan te pas. We hebben ook een publiek dat speciaal daarvoor komt.’

Rijstpap uit Verviers

Zo komen we te weten dat de rijsttaarten nog altijd gemaakt worden volgens een recept van de grootvader uit Verviers. In het begin reden Martine en René zelfs naar Verviers om er de rijstpap te gaan halen. En ook al zijn de prijzen van energie en grondstoffen zoals suiker, bloem, eieren en chocolade vandaag sterk gestegen: op kwaliteit wil Gâteries niet inleveren. Of ze als beloning voor het harde werk zelf al eens van een taartje smullen? ‘We proeven natuurlijk wel’, lacht Martine, ‘maar het
is zeker niet zo dat we regelmatig met een taart naar huis gaan.’

Tekst: Michaël Bellon
Foto: © Tine De Wilde
Uit: zandloper mei 2023

Meer nieuws