Gemeenschapskrant

Familiezaken: Drie energieke generaties De Clerck

02/06/23

Hoe is het om een zaak te runnen met familieleden en ze op een gegeven moment aan zoon of dochter door te geven? Deze maand bezochten we De Clerck & Zn.

© Tine De Wilde

De Clerck & Zn is al zes decennia gespecialiseerd in verwarming en sanitair. Stichter Jean De Clerck, opgegroeid op de Steenweg op Brussel, begon al in 1958 te werken als zelfstandige installateur van centrale verwarming. In 1962 richtte hij zijn bvba op, samen met zijn vrouw Johanna ‘Jeanneke’ Franqui. Zij nam de administratie op zich en leidde de zaak met stevige hand.

Van het leger naar de familiezaak

Jean De Clerck vestigde zijn bedrijf in de Isidoor Meyskensstraat en bouwde het op met pure handenarbeid. Tot hij op zijn vijftigste, in 1985, onverwachts gezondheidsproblemen kreeg. ‘Een trombose zorgde voor een verlamming, waardoor hij tijdelijk niet meer kon spreken of stappen en dus ook niet meer kon werken’, vertelt zijn zoon Alex vandaag. ‘Ik was toen achttien jaar en zat in het leger. Plots moest ik terugkomen om ‘gezinshoofd’ te worden en de zaak over te nemen, die toen nog maar twee andere werknemers in dienst had. Op dat moment had ik nog niet zo veel ervaring, al had ik wel al met vader samengewerkt op woensdagnamiddagen en zaterdagen. Ik moest hem dus regelmatig vragen hoe bepaalde zaken in elkaar zaten. Hij antwoordde dan schriftelijk op een briefje, en af en toe stond daar ook wel eens ‘trek uw plan’ op. Dat deed ik dan maar. (lacht) Achteraf besefte ik dat dit het beste was dat hij mij kon meegeven. Het was een harde leerschool en dikwijls werkte ik tot meer dan 70 uur per week.’

Alex en Robin

Het was onder impuls van Alex dat De Clerck & Zn uitbreidde met een toonzaal, bureaus, een atelier en een personeelsbestand van momenteel elf vakmannen en twee bedienden. Ook moeder Jeanne, die ondertussen 87 is, komt nog altijd twee keer per week langs om een oogje in het zeil te houden en wat boodschappen te doen. Met de installatie van zonnepanelen en warmtepompen is het familiebedrijf ook volledig mee met zijn tijd. Daarvoor kan Alex nu ook op zijn zoon Robin (27) rekenen. Al toen hij veertien jaar was, ging de oudste van de twee zonen tijdens vakanties soms mee op pad met zijn vader. Intussen heeft hij vier jaar energiemanagement gestudeerd.
‘Mijn eindwerk ging over de vernieuwing van de stookplaats van het Universitair Ziekenhuis. Op basis daarvan hebben ze me aangeworven en kon ik als energiebeheerder mee een mooie besparing aan energiekosten realiseren’, zegt de nieuwste telg.

Levenslang studeren

Uiteindelijk koos Robin er vier jaar geleden toch voor in het familiebedrijf te stappen, met de bedoeling het in de toekomst ook te leiden. Dat betekent meer werk en verantwoordelijkheid, maar ook meer beweging, veel afwisseling, heel wat uitdagingen en de kans om nieuwe ideeën te introduceren. ‘In vergelijking met vroeger zijn mensen energiebewuster en moeten we steeds vaker op maat werken’, zegt Robin. ‘Elke installatie, elke woning en ook elke vraag is anders en dus komt er ook meer studiewerk aan te pas. Dat houdt het boeiend!’

Foto: © Tine De Wilde
Uit: zandloper juni 2023

Meer nieuws

 • Info- en inschrijvingsdag taallessen Nederlands

  03/07/24

  Wil je graag meer weten over de taallessen Nederlands? Kom dan zeker langs tijdens de info- en inschrijvingsdag!

 • Vacature stafmedewerker ICT

  28/06/24

  Vzw ‘de Rand’ zoekt een enthousiaste collega die energie krijgt van het inzetten van zijn/haar globale ICT-skills in een uitdagende en multisite (#8 locaties) omgeving. Onze ideale collega is een teamspeler die zelfstandig werkt en ook regelmatig op pad is om technische ondersteuning te bieden en ICT-oplossingen te implementeren op verschillende locaties. Daarom moet de stafmedewerker ICT op maat kunnen communiceren met collega's en externe stakeholders, én kennis kunnen overbrengen over nieuwe technologieën en ICT-oplossingen.

 • Laura Tesoro

  Tien jaar Laura Tesoro

  31/05/24

  Laura Tesoro staat tien jaar op de planken, en dat viert ze met een zomertour door Vlaanderen. Op vrijdag 7 juni houdt ze halt in de Zandloper. Verwacht een dynamische en energieke show. ‘Aan iedereen die komt kijken: vergeet niet om je dansschoenen aan te trekken! Je zal ze nodig hebben’, lacht ze.