Gemeenschapskrant

Gemeentehuis wordt uitgebreid

06/09/22

Het gemeentehuis, aan de Folletlaan, wordt grondig gerenoveerd en uitgebreid. Daarvoor keurde de gemeenteraad een overeenkomst goed met de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant (ERF), die een belangrijke voortrekkersrol speelt bij het veiligstellen van onroerend erfgoed. ERF krijgt vijf jaar het beheer van het kasteel in handen en zal in samenspraak met het gemeentebestuur een architectenbureau aanstellen om de plannen te realiseren.

Gemeentehuis Wemmel
© Joris Herpol

Deze renovatie en uitbreiding is nodig, zegt schepen van Grondgebiedszaken Raf De Visscher (LB Wemmel). ‘Er sijpelt water binnen en er zijn verzakkingen. De renovatie en uitbreiding moeten het kasteel functioneler en ruimer maken. Daarvoor komt er op de plaats van het kleine amfitheater een achterbouw. Die zal niet breder zijn dan het huidige gebouw en ligt onder het niveau van het kasteel. Zo blijft het zicht op het kasteel bewaard.’

Als alles volgens plan verloopt, zullen de werkzaamheden voor eind 2024 starten en zo’n vijf jaar in beslag nemen. De functie van gemeentehuis blijft behouden. De Visscher: ‘Zo zullen er de gemeenteraden en huwelijken blijven plaatsvinden. Dit project staat helemaal los van de nieuwbouw aan de Residentie met het Sociaal Huis en de bibliotheek. Die werken zouden eind dit jaar klaar moeten zijn.’

Het kasteel heeft een lange geschiedenis. In de middeleeuwen was het een versterkte waterburcht. In 1649 verbouwde Filips Taye het om tot lustkasteel. In 1838 kocht graaf en burgemeester Willem-Bernard de Limburg-Stirum het landgoed. Twee van zijn dochters bleven tot in 1926 op het kasteel wonen. Hun erfgenamen schonken het daarna aan de gemeente. Sinds 1938 doet het kasteel dienst als gemeentehuis.

Tekst: Joris Herpol
Foto: © Joris Herpol
Uit: zandloper september 2022

Meer nieuws

  • Gemeenschapskrant
    Uit het centrum

    Het gereputeerde repetitiekot: Soundbakfestival presenteert lokale muziekhelden

    27/03/24

    De Soundbak? Dat is het gereputeerde repetitielokaal van de Zandloper. De bands die er kind aan huis zijn, kan je op zaterdag 27 april live komen ontdekken en bewonderen tijdens het Soundbakfestival. Iedereen welkom!

  • Gemeenschapskrant

    De bouwstenen van Wemmel: De Kam

    27/03/24

    De Kam in het centrum van Wemmel was zowel een brouwerij, een gerechtsgebouw als een restaurant.

  • Gemeenschapskrant

    Wat is er van de sport? Tafeltennisclub Hurricane

    27/03/24

    De Wemmelse tafeltennisclub Hurricane bestaat al meer dan 50 jaar en zit aan een recordaantal van bijna 150 leden. Zowel recreanten als competitiespelers kunnen er terecht om met veel effect een balletje over het net te slaan.