Gemeenschapskrant

Gemeentehuis wordt uitgebreid

06/09/22

Het gemeentehuis, aan de Folletlaan, wordt grondig gerenoveerd en uitgebreid. Daarvoor keurde de gemeenteraad een overeenkomst goed met de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant (ERF), die een belangrijke voortrekkersrol speelt bij het veiligstellen van onroerend erfgoed. ERF krijgt vijf jaar het beheer van het kasteel in handen en zal in samenspraak met het gemeentebestuur een architectenbureau aanstellen om de plannen te realiseren.

Gemeentehuis Wemmel
© Joris Herpol

Deze renovatie en uitbreiding is nodig, zegt schepen van Grondgebiedszaken Raf De Visscher (LB Wemmel). ‘Er sijpelt water binnen en er zijn verzakkingen. De renovatie en uitbreiding moeten het kasteel functioneler en ruimer maken. Daarvoor komt er op de plaats van het kleine amfitheater een achterbouw. Die zal niet breder zijn dan het huidige gebouw en ligt onder het niveau van het kasteel. Zo blijft het zicht op het kasteel bewaard.’

Als alles volgens plan verloopt, zullen de werkzaamheden voor eind 2024 starten en zo’n vijf jaar in beslag nemen. De functie van gemeentehuis blijft behouden. De Visscher: ‘Zo zullen er de gemeenteraden en huwelijken blijven plaatsvinden. Dit project staat helemaal los van de nieuwbouw aan de Residentie met het Sociaal Huis en de bibliotheek. Die werken zouden eind dit jaar klaar moeten zijn.’

Het kasteel heeft een lange geschiedenis. In de middeleeuwen was het een versterkte waterburcht. In 1649 verbouwde Filips Taye het om tot lustkasteel. In 1838 kocht graaf en burgemeester Willem-Bernard de Limburg-Stirum het landgoed. Twee van zijn dochters bleven tot in 1926 op het kasteel wonen. Hun erfgenamen schonken het daarna aan de gemeente. Sinds 1938 doet het kasteel dienst als gemeentehuis. 

Tekst: Joris Herpol
Foto: © Joris Herpol
Uit: zandloper september 2022

Meer nieuws

 • Uit het centrum
  Vacature

  Vacature theatertechnieker

  14/09/22

  Wij zijn op zoek naar een theatertechnieker voor GC de Zandloper in Wemmel en de centra van vzw 'de Rand'. Interesse? Laat het ons weten!

 • Uit het centrum
  zl_kookclub wemmel nieuwe leden

  Kookclub Wemmel zoekt kookmaten

  12/09/22

  Wist je dat er iedere maand in Wemmel een aantal mannen lustig staan te koken in de leskeuken van de Zandloper?
  Ben jij zo'n man die dat ook wel ziet zitten? Aarzel dan niet want de Kookclub Wemmel zoekt leden om maandelijks op de 1ste maandag te komen koken.

 • Uit het centrum

  Afterwork en Brunch in Cultuur Bar Bar

  06/09/22

  In september organiseren onze vrienden van Cultuur Bar Bar 2 leuke activiteiten:

  Afterwork (donderdag 15/09 van 16 tot 20 uur)
  met leuke muziek, huisgemaakte cocktails en overheerlijke hapjes

  Brunch (zondag 25/09)
  Een familiemoment, gezellig bijpraten met vrienden. Dat kan tijdens deze brunch. Van 11 uur tot 14 uur geniet je van heel wat lekkers. Reservatie (02 460 19 78) gewenst.