Gemeenschapskrant

Henk Rijckaert over de apocalyps: lachend de ondergang tegemoet

29/01/24

Voor het einde van de wereld eraan komt, heeft Henk Rijckaert nog een flinke to-dolijst af te werken: zijn dochter door haar examens helpen, zijn YouTube-kanaal ‘Koterij’ voorzien van leuke content, een Maker Faire organiseren in Gent en op tournee gaan met zijn nieuwe show Apocalyps, onder meer in Wemmel.

© Tine De Wilde

Stop de zakdoeken maar weg: het einde der tijden, daar kan je ook eens hartelijk om lachen. De problemen waar we op onze aardbol mee kampen moeten we niet minimaliseren, maar af en toe de druk aflaten kan geen kwaad, ‘zodat dat einde van de wereld allemaal wat vlotter verloopt’, verduidelijkt Henk Rijckaert.

Wie wint?

Want dat het einde van de mensheid eraan komt, dat voelt iedereen. ‘Maar toch zit er nog een verrassingselement in. Wie zal uiteindelijk de strijd winnen om de mensheid het fatale nekschot te geven? Wordt het ons op tilt geslagen klimaat, of toch een of andere bloeddorstige leider die ze niet meer allemaal op een rij heeft? Of wie weet is er toch nog ergens een virus dat succesvol op wereldtournee gaat. Hoe het er allemaal uit zal zien weten we nog niet, maar dat het eraan komt is een feit. En vanuit die ‘positieve’ blik op de wereld heb ik geprobeerd om comedy te maken, zodat dat einde van de wereld op zijn minst een beetje komischer wordt.’

Uiteraard komen er een aantal grote uitdagingen op de mensheid af, maar toch zit in dat soort situaties volgens Henk Rijckaert ook humor. ‘Ik denk dat er uit elke situatie humor te puren valt. En hoe nijpender de situatie, hoe groter de nood aan humor. De apocalyps is gewoon een zeer actuele kapstok om een aantal dagelijkse beslommeringen aan op te hangen. Ik probeer een aantal stresserende ideeën te ontluchten, het ventieltje open te draaien en alles eens vanuit een ander standpunt te bekijken.’

Op het moment van dit interview (midden december, red.) is Henk nog volop aan het try-outen. ‘Eerst in kleine cafeetjes, maar daarna gaan we alles ook eens uittesten op een echt podium. De tekst is op een paar punten en komma’s na klaar, maar ik leg op dit moment nog de laatste hand aan de decors. Want voor een cultuurcentrum moet het natuurlijk wel een mooie show zijn. Het licht moet goed zijn en de apotheose spectaculair. Want dat verwacht je natuurlijk van het einde der tijden: een beetje spektakel.’ Het publiek in Wemmel mag volgens Rijckaert op beide oren slapen: ‘Tegen februari zal ik met een alom bejubelde en compleet gerodeerde vijfsterrenvoorstelling in Wemmel staan.

Eigenlijk is de Henk van december 2023 wel nieuwsgierig naar de Henk van februari 2024, die er al een aantal shows heeft opzitten. Ik heb er alle vertrouwen in en tonnen goesting, maar eens het zo ver is, is het toch nog altijd spannend.’

Help, mijn Henk is een klusser

De decors heeft Henk voor een deel zelf in elkaar gestoken. En daar komen we dan weer bij een ander aspect van Henk Rijckaert: de knutselaar. Al een aantal jaar heeft hij een YouTube-kanaal waarin hij dingen uit elkaar vijst en weer in elkaar zet, constructies repareert en bouwt. En met succes: bijna 33.000 abonnees volgen hem in en rond zijn atelier.

‘Voor de show heb ik bijvoorbeeld een mechanische sterrenhemel ontworpen, en ook een grote ventilator gerepareerd. Die zullen we voor de apotheose gebruiken, als ik in mijn zelfgemaakte ruimteschip wegvlieg.’ De uitdaging lag er voor Henk in om met mate te klussen en zijn prioriteiten te stellen. ‘Ik werk supergraag aan die attributen, maar ik moest streng zijn voor mezelf, want ik durf mezelf al eens te verliezen in het maken van die decorstukken en zo geraak ik kostbare tijd kwijt. Ik zette mij dus eerst aan de schrijftafel, en pas daarna aan de werkbank.’ Hetzelfde geldt trouwens voor de liedjes die in de voorstelling verwerkt werden: ‘Ik schrijf graag liedjes en er zitten ook altijd een aantal zelfgemaakte liedjes in de show. Die moeten rijmen en muzikaal zijn. Maar ik moet steeds tegen mezelf zeggen dat liedjes schrijven niet mijn corebusiness is. Mijn corebusiness is mopjes vertellen en anekdotes en moppen brengen. Maar: de liefhebbers van mijn muzikale onzin zullen ook weer aan hun trekken komen.’

Maker Faire

Al een paar jaar is Henk Rijckaert ook de bezieler van de Maker Faire (www.makerfaire.be), een evenement waar allerhande knutselaars, mechanicaliefhebbers en creatievelingen elkaar kunnen ontmoeten en praten over hun passies. ‘Als je jezelf ‘out’ als maker, merk je al snel dat je niet alleen bent: er zijn veel mensen bezig om dingen in elkaar te steken, nutteloos of niet. En met die Maker Faire wil ik hen de kans geven om te laten zien wat ze allemaal kunnen.’ Die Maker Faires zijn een concept dat uit Amerika komt overgewaaid, en worden overal ter wereld georganiseerd. Maar tot 2019 was er niets in België. ‘Op de beurs kunnen al die mensen hun zelfgebouwde dingen laten zien.’ Er zijn weinig grenzen, als het maar over handigheid of vindingrijkheid gaat. ‘Er komen mensen ijzer smeden, borduurwerkjes maken of robotarmen in elkaar steken. Ik zag ook al mensen die hun eigen flipperkast gemaakt hebben, of computerspelletjes bedenken. We proberen het ook interactief te maken. De bezoekers mogen dat dan ook allemaal uitproberen.’ Afspraak van 26 tot 28 april in Gent. Maar eerst de apocalyps zien te overleven op 8 februari in de Zandloper.

Tekst: Maarten Croes
Foto: © Tine De Wilde
Uit: zandloper februari 2024

 • Humor

  Henk Rijckaert

  Apocalyps (16+)

  GC de Zandloper
 • Vakantiestage

  Piratenkamp voor kleuters

  Stage Nederlands oefenen

  ma 01 – vr 05 juli 2024
  GC de Zandloper
 • Crea

  Ezelsoor

  Gratis boekenkaftdag voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar

  wo 04 september 2024, 14:00–18:00
  GC de Zandloper

Meer nieuws

 • Laura Tesoro

  Tien jaar Laura Tesoro

  31/05/24

  Laura Tesoro staat tien jaar op de planken, en dat viert ze met een zomertour door Vlaanderen. Op vrijdag 7 juni houdt ze halt in de Zandloper. Verwacht een dynamische en energieke show. ‘Aan iedereen die komt kijken: vergeet niet om je dansschoenen aan te trekken! Je zal ze nodig hebben’, lacht ze.

 • Wat is er van de sport? Petanqueclub Wemmel

  27/05/24

  Velen associëren petanque met de geur van pastis op een zomers pleintje in Frankrijk. Maar de meer dan 270 competitiespelers en recreanten van PC Wemmel mikken het hele jaar door op de cochonnet.

 • De Platenkast: Erik Scheerlinck

  27/05/24

  Wemmelaar Erik ‘Enzo’ Scheerlinck is een muziekdier: hij kan geen dag zonder muziek en staat al jaren op de lokale podia. Onder meer als gitarist bij het Sibeljazz Combo en de Wemmelse coverband Scooby Snacks.