Koken met Dilek Yagmur
02/05/22
Dilek Yagmur kookt graag en goed. Toen ze actief was in het oudercomité van de gemeentelijke basisschool, verwende ze de aanwezigen op de activiteiten geregeld met haar gerechten. Wie de Instagrampagina met haar kookkunsten bekijkt, begint te watertanden.
Als we bij Dilek op bezoek gaan, heeft ze een hele schotel amandelkoekjes gebakken. We krijgen er koffie bij. Dilek is afkomstig van Laken, waar haar vader 35 jaar lang een pitazaak uitbaatte, maar woont ondertussen 21 jaar heel graag in Wemmel, samen met haar man Mecit Kinik, haar 17-jarige zoon Ozan, en haar 15-jarige tweelingdochters Idil en Lara. De academie, de scouts, ballet, koor, piano, gitaar, saxofoon, basket, voetbal: Dileks kinderen deden of doen het allemaal, en haar man, die net als zij in de toeristische sector werkt, coachte voor hij naar Diegem Sport ging zeven jaar bij KVK Wemmel.
Koken zit bij Dilek in de familie. ‘Mama was een chef-kok en grootmoeder kookte ook. Omdat mama uit Istanbul komt, papa uit Anatolië, en mijn grootouders Turken uit het Ottomaanse Macedonië waren, gebruik ik al die verschillende invloeden in mijn keuken. Omdat ik graag naar kookprogramma’s op televisie kijk – ik ben fan van Jamie Oliver – komen daar nog andere invloeden bij. Spaghetti bolognese of balletjes in tomatensaus maak ik klaar met andere kruiden of met een ander accent. Fusionkeuken, want koken kent geen grenzen.’
De foto’s van de warme en koude gerechten, het gebak, de taarten en zelfs de ijsroom op Dileks Instagram zien er allemaal even mooi, kleurrijk, lekker en professioneel uit. Ze besteedt veel aan dacht aan de kwaliteit van de ingrediënten: eieren van haar eigen kippen, groenten uit de kleine moestuin of van de Brusselse biomarkt Tanneurs en melk van de hoeve in Hamme. ‘Ik hou niet van industriële gerechten, probeer verpakkingen te vermijden en de seizoenen te volgen. Voeding is een medicijn. Bij opvoeden hoort gezond eten.’ De kinderen kunnen dus koken en eten heel graag thuis. ‘Ze hebben eens een paar dagen de warme maaltijden van de school gegeten, maar daarna wilden ze niet meer’, lacht Dilek. Liever de brooddoos van mama waar al eens pasta, Thais of zelfs Koreaans in zit.
Uit haar internationale repertoire koos Dilek een recept voor gevulde aubergines. ‘Dat is één van onze lievelingsgerechten.’ Ze geeft een goede tip voor wie minder fan is van aubergines. ‘Wij gebruiken aubergines uit het warme zuiden van Turkije. Die koop ik in een van de Turkse winkels in Laken. Ze zijn dunner, minder waterig en vleziger. Je bakt ze in schijfjes in olijfolie en vult ze met ajuin, look, gehakt van kalfs-, lams- en rundvlees, tomaat, tomatenconcentraat en kruiden. De combinatie met rijst en tzatziki zal je ook in Istanbul tegenkomen.’ Daar heet het gerecht karni yarik, wat ‘open de buik’ wil zeggen.
Tekst: Michaël Bellon
Foto: © Tine De Wilde
Uit: zandloper mei 2022