Gemeenschapskrant

Wat is er van de sport? Petanqueclub Wemmel

27/05/24

Velen associëren petanque met de geur van pastis op een zomers pleintje in Frankrijk. Maar de meer dan 270 competitiespelers en recreanten van PC Wemmel mikken het hele jaar door op de cochonnet.

© Tine De Wilde

Petanqueclub Wemmel speelt winter en zomer

Het is een warme vakantiedag als we een bezoekje brengen aan de terreinen van de Wemmelse petanqueclub, vlak naast de terreinen van voetbalclub KVK Wemmel aan de Steenweg op Brussel. Tientallen spelers hebben zich aangemeld voor de mêlée die elke woensdagmiddag wordt georganiseerd. Tijdens zo’n mêlée spelen recreanten en competitiespelers van alle leeftijden allemaal door elkaar en wil PC Wemmel de samenhorigheid in de club stimuleren. Het is vandaag trouwens een van de eerste keren dat ze buiten kunnen spelen. En dat doet goed, vertelt voorzitter Anita Van Hove, die ons ook de 9 overdekte petanquebanen in het clublokaal toont, waar ze in de winter en bij slecht weer spelen.

Recreanten die lid zijn van de club kunnen dus het hele jaar door hun wedstrijden spelen. Competitiespelers spelen in de winter competitie en in de zomer toernooien.

Plaatsen en schieten

Van Hove is pas voorzitter geworden en treedt daarmee in de voetsporen van haar vader Theo Van Hove, die de club in 1987 oprichtte. ‘Hij had het idee gekregen op vakantie in Frankrijk en vroeg aan de petanquefederatie om de regels te komen uitleggen. In het begin speelden we een paar jaar op het pleintje aan de J. Deschuyffeleerdreef. Maar daar hadden we geen binnenterrein en er waren toen toch al 60 à 70 leden. Na veel aandringen bij de toenmalige burgemeester heeft het gemeentebestuur dit gebouw neergezet, waarvan wij gebruik mogen maken.’

Anita’s vader is 17 jaar voorzitter geweest, haar moeder was secretaris, haar man is ook voorzitter geweest en zelf speelde ze van bij het begin mee, waardoor ze op nationaal en zelfs internationaal niveau heeft meegedraaid. Ze is zelfs nog Belgisch kampioen ‘schieten’ geweest, een nevendiscipline van de reguliere petanquewedstrijden, waarin zowel het ‘plaatsen’ (of ‘pointeren’) als het ‘schieten’ (of ‘tireren’) van belang is. Van Hove: ‘‘Plaatsen’ is de bal zo dicht mogelijk bij de cochonnet (het kleine balletje of de ‘but’, red.) proberen te brengen. De speler uit het team die daarin gespecialiseerd is, doet meestal de eerste worp. ‘Schieten’ is een poging doen om een bal van de tegenstander die al dicht bij de cochonnet ligt weg te ketsen. Een competitieploeg bestaat ofwel uit 3 spelers – tripletten – met elk 2 ballen, ofwel uit 2 spelers – doubletten – met elk 3 ballen. Je krijgt een punt voor elke bal van jouw team die dichter bij de cochonnet ligt dan de dichtste van de tegenstander. Een partij eindigt als een team 13 punten heeft gescoord.’

Goede sfeer

PC Wemmel is aangesloten bij Petanque Federatie Vlaanderen. Van Hove: ‘Wij hebben nu 6 competitieploegen die op zondag in de provinciale kampioenschappen spelen en 6 ploegen van 50+ die op donderdag spelen.’ Sportleider Patrick Maton, die zich bezighoudt met de transfers en de samenstelling van de ploegen, vindt de goede sfeer in de club bepalend. ‘We zitten nu al aan 277 leden. Dat heeft alles te maken met het feit dat dit een sympathieke club is. Het is mijn eerste jaar als sportleider, maar ik kom hier al 8 jaar en mijn vrouw 25. Ik leer hier nog elke dag nieuwe mensen en nieuwe dingen kennen.’ Voor de competitie zijn alle ploegen dus volzet, maar recreanten zijn altijd nog welkom. Voor 35 euro per jaar ben je al lid.

Tekst: Michaël Bellon
Foto: © Tine De Wilde
Uit: zandloper juni 2024

Meer nieuws

 • Laura Tesoro

  Tien jaar Laura Tesoro

  31/05/24

  Laura Tesoro staat tien jaar op de planken, en dat viert ze met een zomertour door Vlaanderen. Op vrijdag 7 juni houdt ze halt in de Zandloper. Verwacht een dynamische en energieke show. ‘Aan iedereen die komt kijken: vergeet niet om je dansschoenen aan te trekken! Je zal ze nodig hebben’, lacht ze.

 • De Platenkast: Erik Scheerlinck

  27/05/24

  Wemmelaar Erik ‘Enzo’ Scheerlinck is een muziekdier: hij kan geen dag zonder muziek en staat al jaren op de lokale podia. Onder meer als gitarist bij het Sibeljazz Combo en de Wemmelse coverband Scooby Snacks.

 • Wemmel internationaal: Hard werken voor een beter leven

  27/05/24

  Haar liefde voor de Franse taal bracht de Amerikaanse Michele LeVoy in de jaren 1990 van Chicago naar Europa. Na tal van omzwervingen belandde ze samen met haar man en kinderen in Wemmel.