Gemeenschapskrant

Wemmel internationaal: Bilel Rebah

06/03/24

In mei 2023 kwam Bilel Rebah, samen met zijn vrouw en twee kinderen, aan in Wemmel. Tot dan hadden ze altijd in Algerije gewoond. Maar een interessante jobaanbieding voor zijn vrouw deed hen de stap zetten om naar België te verhuizen.

© Tine De Wilde

‘Mijn gezin is mijn alles’

‘Het was een grote verandering in ons leven’, zegt Bilel Rebah. ‘Mijn familie, vrienden en job achterlaten was niet gemakkelijk. Toch loont het de moeite. Want ik wil mijn vrouw de kans die zij kreeg niet ontnemen. Samen met ons gezin gaan we ervoor om van dit nieuwe hoofdstuk in ons leven iets te maken.’ Het was even zoeken welke scholen voor de kinderen van Bilel en Hynd het meest geschikt zouden zijn. ‘Onze zoon (8) volgt les in de lagere school in Wemmel. Onze dochter (12) gaat sinds dit jaar naar een middelbare school in Oudergem. Om haar te helpen bij een vlotte overgang, begeleid ik haar op de bus naar en van school. Ik ben van plan dat nog een tijdje te doen. Totdat zij helemaal vertrouwd is met haar nieuwe omgeving. Voor mij is het allerbelangrijkste dat mijn gezin zich goed voelt. Mijn gezin is mijn alles.’

Dank je, België

Zelf wil Bilel hier in België ook aan de slag. Hij had al contact met de VDAB in Asse om te kijken welke opleidingen hem zouden kunnen helpen om zijn jobkansen te vergroten. ‘Ik ben van plan een intensieve cursus Nederlands te volgen. Verleden jaar volgde ik al drie maanden Nederlandse les in de Zandloper, maar dat is niet voldoende.’ Bilel benadrukt hoe aangenaam verrast hij is door ons land. ‘Dit land heeft veel troeven. De meeste zaken zijn hier goed georganiseerd. Er wordt ook heel wat geïnvesteerd in innovatie en het welzijn van mensen. Dit is trouwens onze eerste kennismaking met België. Het is zonder meer een aangename kennismaking. Wij zeggen dan ook ‘Dank je, België’.

Nieuwjaar op zijn Algerijns

Als Bilel over zijn Algerijnse vaderland praat, doet hij dat met overgave en liefde. Hij heeft het over een megagroot land waar je meerdere culturen aantreft. ‘Wij hebben een rijke geschiedenis. Wij houden ervan om onze tradities in stand te houden. Zo is er de Yennayer. Dat is ons Nieuwjaar, dat we op 14 januari vieren. Het is een speciale dag waarop we onszelf en onze kinderen uitdossen in traditionele kleding. Na een uitgebreide maaltijd is het tijd voor een bijzonder ritueel waarbij een schaal vol bonbons, zoetigheden, dadels en nootjes in de lucht wordt gegooid. Dolle pret is het dan om te rapen wat je kunt rapen’, vertelt Bilel met een brede glimlach op zijn gezicht.

Weg van Algerijnse muziek

Muziek is een onderwerp waarover Bilel uren zou kunnen praten. ‘Een van mijn favoriete zangers is Idir. Een bekend nummer van hem is A vava inouva. Het gaat over een meisje dat aan haar vader bekent dat ze bang is van het monster dat zich in het grote bos bevindt. De vader heeft het dan weer over de familie die samenkomt om naar verhalen uit het verleden te luisteren. De combinatie van het verhaal, de woorden en de melodie vind ik prachtig. Er zijn meerdere muziekgenres in Algerije. Elk van die genres heeft een eigen cultureel verleden. De meest populaire genres zijn rai, klassieke Andalusische muziek, chaabi …’

Op ontdekking in België

De voorbije maanden ontdekte Bilel een aantal van onze tradities. Zoals het sinterklaas- en kerstfeest. ‘Schitterend vond ik het om te zien hoe de gemeente zich in december inzette om de feestelijke sfeer in de straten te brengen.’ Zelf houdt Bilel ervan om andere culturen te leren kennen. Iedereen de ruimte geven om zijn cultuur te beleven, is zijn ideaal. Hij past het ook toe als hij zich als vrijwilliger voor een aantal projecten in de gemeente inzet. ‘Jouw vrijheid begint waar die van de andere eindigt. Voor mij is dat de sleutel tot vredevol samenleven. Trouwens, als we openstaan voor elkaars cultuur, kunnen we heel wat interessante ontdekkingen doen. Zo hebben wij de voorbije maanden het Atomium, het Muziekinstrumenten- en Chocolademuseum, enkele mooie parken en het prachtige Brugge ontdekt. Wat een culturele rijkdom!’

Tekst: Nathalie Dirix
Foto: © Tine De Wilde
Uit: zandloper maart 2024

Meer nieuws

  • Gemeenschapskrant
    Uit het centrum

    Het gereputeerde repetitiekot: Soundbakfestival presenteert lokale muziekhelden

    27/03/24

    De Soundbak? Dat is het gereputeerde repetitielokaal van de Zandloper. De bands die er kind aan huis zijn, kan je op zaterdag 27 april live komen ontdekken en bewonderen tijdens het Soundbakfestival. Iedereen welkom!

  • Gemeenschapskrant

    De bouwstenen van Wemmel: De Kam

    27/03/24

    De Kam in het centrum van Wemmel was zowel een brouwerij, een gerechtsgebouw als een restaurant.

  • Gemeenschapskrant

    Wat is er van de sport? Tafeltennisclub Hurricane

    27/03/24

    De Wemmelse tafeltennisclub Hurricane bestaat al meer dan 50 jaar en zit aan een recordaantal van bijna 150 leden. Zowel recreanten als competitiespelers kunnen er terecht om met veel effect een balletje over het net te slaan.