Gemeenschapskrant

De flantaart bresilienne van Madeleine De Visscher

01/09/22

Tijd voor een dessert met heel veel slagroom. Madeleine De Visscher van Okra staat in de buurt bekend om haar lekkere bresiliennetaarten. We krijgen haar recept voor flantaart bresilienne en een stuk van haar levensverhaal.

GK Madelein de Visscher
©Tine De Wilde

Op haar paspoort staat Maria, maar in de volksmond heet ze al heel lang Madeleine. Hoe dat zo gekomen is, weet ze eigenlijk niet. Madeleine De Visscher is een echte Wemmeles. Toen ze trouwde heeft ze twaalf jaar in Meise gewoond, maar nu woont ze al een hele poos in de Van Campenhoutstraat. Geboren werd ze in het grootouderlijk huis op de Dries. Haar ouders en grootouders waren landbouwers en kolenhandelaars, die aan huis leverden. ‘Na de oorlog ging mijn grootvader van deur tot deur om te vragen wie vijftig kilo kolen nodig had. In het begin was dat nog met paard en kar, mijn ouders kochten in hun tijd een vrachtwagen.’ De handen moesten vaak gewassen worden om het zwarte stof weg te krijgen. Zeker aangezien de familie daarnaast ook aan witloofteelt deed. Dat maakte van de winter een heel drukke periode. ‘De kolen waren handenarbeid voor de mannen, voor het witloof ging ik vaak met mijn moeder naar het veld om te zaaien. In oktober werden de wortels afgesneden. Mijn grootvader legde die dan in vlagen aarde die warm werden gestookt door een kachel en een buizenstelsel met warm water onder de grond.’ Zo dienden zwarte kolen dus ook om het witte goud te kweken. ‘Vanaf november kwam iedere week een laag witloof uit, die de gebroeders Ringoot uit Meise ’s avonds kwamen halen voor de vroegmarkt.’

Toen ze volwassen was, kwam Madeleine in de keuken terecht, door in dienst te treden in de grootkeukens van de Kredietbank in Brussel. Eerst in de hoofdzetel aan de Arenberg, daarna in het opleidingscentrum in de Opzichterstraat. ‘Plezierig werk. We begonnen om 8 uur ’s morgens. Dan stond de koffie klaar en aten we een boterhammetje voor we met onze ploeg de koks hielpen met de bereidingen. Na de middag was het vooral afwassen en opkuisen.’ Zo werkte Madeleine 30 jaar voor KBC. Tot op vandaag ziet ze nog wekelijks een dertigtal van haar oud-collega’s, die op dinsdagmiddag petanquen in Wemmel. Daarnaast is ze actief bij de vereniging voor 55-plussers van Okra, bekend om haar jaarlijkse pannenkoekenslag in november.

Taarten bakken doet ze dus ook. ‘Het recept van die bresiliennetaart haalde ik uit een oud kookboek van de KAV. Ik doe er minder suiker in en gebruik bladerdeeg uit de supermarkt in plaats van zelf kruimeldeeg te maken.’ De slagroom en de nootjes moeten in ruime mate aanwezig zijn. ‘Dit recept lukt altijd, daarom hebben veel mensen uit de buurt het van mij overgenomen. Ik bak als er iemand langskomt, of voor de verjaardag van de kleinkinderen van mijn broer. Met de biscuittaart van mijn schoonzus erbij hebben we meteen een gevulde koffietafel.’

ontdek hier het recept

Tekst: Michaël Bellon
Foto: © Tine De Wilde
Uit: zandloper september 2022

Meer nieuws

 • Uit het centrum
  Het Zandloperteam

  Ook GC de Zandloper trekt het zich aan

  08/02/23

  We trekken niet alleen een extra dikke trui aan maar we blikken ook terug op onze renovatiewerken. Ondanks dat de werken wat langer geduurd hebben dan verwacht, zijn we blij om de impact te zien van de renovatiewerken.

 • Gemeenschapskrant

  Sopraan Noémie Schellens over La Serenata

  06/02/23

  In het zuiden van Italië is de traditie van La Serenata nog springlevend: met de gitaar de liefde en het leven bezingen onder het balkon van de aanstaande bruid. Sopraan Noémie Schellens, gitarist Maarten Vandenbemden en verteller-zanger Pieter Embrechts doen het op hun manier in de Sint-Servaaskerk.

 • Gemeenschapskrant

  De platenkast van: Gerre Debraekeleer

  06/02/23

  Weinig mensen kunnen zonder muzikale omkadering door het leven. Wat betekent muziek voor jou? Elke editie werpen we een blik op de platenkast (of de Spotify-playlist, zo je wil) van iemand met een bijzondere passie voor een genre, artiest of band, of voor muziek in het algemeen. Vandaag: Wemmelaar Gerre Debraekeleer (1990).